Câteva lucruri pe care părinţii PUTERNICI nu le fac


Când părinţii ajung la limita puterilor şi a răbdării, ar trebui să-şi aducă aminte că mintea îi poate ajuta să depăşească barierele.
Iată câteva lucruri pe care părinţii puternici nu le fac, inspirate din cartea „13 lucruri pe care oamenii puternici nu le fac”, scrisă de Amy Morin.
Nu-şi plâng de milă
Părinţii puternici nu cad în capcana milei de sine. Ei nu-şi spun „Copiii mei vor să mă pedepsească” sau „Nu este cinstit faptul că nu sunt cuminţi”. Să-ţi plângi de milă este o amânare a rezolvării cu adevărat a problemei.
Renunţă la putere
Atunci când cauţi vinovaţi în persoana altor oameni, de fapt le dai lor din puterea ta. „M-a înfuriat atât de tare!”, cunoaşteţi sintagma, nu? Ei bine, dacă EL v-a înfuriat, înseamnă că EL are această putere. Însă fiecare om ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru propriul comportament şi pentru propriile emoţii.
Îşi pierd energia cu lucruri pe care nu le pot controla
Părinţii puternici se concentrează mai mult pe a-şi influenţa copiii şi mai puţin pe a-i controla. Îţi poţi ajuta copilul să dobândească abilităţile necesare pentru a învăţa, însă nu-l poţi forţa să ia note bune. Poţi seta reguli şi consecinţe, însă nu poţi controla alegerile copilului tău.
Se străduiesc să-i mulţumească pe alţii
Părinţii puternici cred în valorile lor, chiar şi atunci când alţii nu sunt de acord cu ei. Părinţii puternici rezistă presiunilor celor din jur care îi acuză că sunt „prea stricţi”.
Trăiesc în trecut
Părinţii puternici au făcut pace cu trecutul lor şi cu propria lor copilărie. Ei încearcă să fie părinţi buni astăzi, fără să se raporteze la trecut.
Repetă greşelile
Nu e om care să nu comită greşeli, însă să le tot repeţi este deja o problemă. Părinţii puternici caută noi şi noi modalităţi ca data viitoare să reacţioneze mult mai bine.
Sunt invidioşi
Părinţii puternici nu se compară cu alţii, nu îşi compară veniturile, casele, maşinile, copiii şi, în general, succesul.
Renunţă după primul eşec
Nu toate lucrurile ies din prima, iar părinţii puternici nu se tem de eşec. Dacă cel mic nu-şi face azi curat în cameră, nu-l etichetează „puturos” şi renunţă la ideea de a-l convinge că trebuie să păstreze curăţenia. În schimb, ei încearcă tot felul de tactici până când ajung la ţelul propus.
Aşteaptă rezultate imediate
Părinţii puternici ştiu că un comportament nu se schimbă peste noapte. Repetiţia este cheia deprinderii unui obicei nou şi corect, aşa că ei vor încerca până când copilul va reuşi.









































































