04:56:03 16.04.2024
Stiri

Cât te costă să ții routerul în priză non-stop? De ce este interzis să îl scoți din priză

Actualitate 06.02.2024 07:30 Vizualizări3182 Autor: Ziarul National
Cât te costă să ții routerul în priză non-stop? De ce este interzis să îl scoți din priză


Routerul wireless este un dispozitiv nelipsit din orice casă modernă, dar adesea ignorat când vine vorba de consumul de energie. În ciuda dimensiunii sale reduse, alimentarea neîntreruptă la curentul electric a routerului are un impact semnificativ asupra facturii la electricitate.


Un router consumă între 12 și 20 de wați pe oră, echivalentul unui bec economic. La prima vedere, această cifră poate părea nesemnificativă, dar acumulată pe parcursul unei luni, contribuie la costul total al energiei consumate într-o gospodărie.

La un tarif mediu de 0,14 euro pe kWh și un consum mediu de 14 wați pe oră, costul anual al funcționării unui router se ridică la aproximativ 17 euro. Deși suma poate părea mică pentru unii, pentru alte familii reprezintă o sumă mare.

Există un mit conform căruia oprirea pe timpul nopții a routerului poate reduce expunerea la undele electromagnetice și, totodată, economisi energia. În realitate, deși oprirea routerului poate duce la o ușoară reducere a consumului de energie, acest gest implică și riscuri. Oprirea frecventă poate afecta durabilitatea dispozitivului, existând posibilitatea de a arde circuitele interne.

Deși preocupările privind impactul undelor electromagnetice asupra sănătății sunt larg răspândite, până în prezent, studiile științifice nu au susținut în mod concludent aceste temeri. Cu toate acestea, oprirea routerului reduce teoretic expunerea la aceste unde.

Un avantaj adesea neglijat al oprii routerului este reducerea timpului în care dispozitivele casnice sunt expuse la potențiale atacuri cibernetice. Totuși, acest beneficiu trebuie echilibrat cu nevoia de acces continuu la internet pentru diverse activități și servicii online.

În ciuda potențialelor economii minore pe care le poate aduce oprirea routerului, specialiștii recomandă ca acesta să rămână conectat permanent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md