Cartofii NU îngrașă, ba chiar te ajută să slăbești, dacă știi cum să-i prepari


Este sănătos, hrănitor, energetic, ba chiar este permis tuturor celor predispuși la îngrășare. Cartoful este plin de vitaminele A, K (antihemoragică și antianemică), sulf (combate excesul de seboree și fier), riboflavina. Constituie una dintre principalele surse de vitamina C a francezilor, care consumă în jur de 120 kg de cartofi pe an de persoană.
Cercetătorii au demonstrat că această legumă contine o substanță azotată, tuberina, care favorizează creșterea copiilor. Mai cu seama cartofii noi sunt bogați în tuberină. De asemenea, o anumită substanță din coaja cartofului are capacitatea de a preveni atașarea bacteriilor de celulele organismului.
Cartofii nu-ți vor aduce kilograme în plus, dacă știi cum să-i prepari. Fierți în coajă și consumați după ce se răcesc, așa te vor ajuta să-ți menții silueta, ba chiar și să slăbești. Cercetătorii de la Institutul de studii alimentare din Statele Unite susțin că această forma de preparare termică păstrează cele mai multe calități terapeutice ale cartofului, fiind mult mai eficientă față de prăjire ori față de fierberea după decojirea prealabilă. În plus, după ce mâncați o salată alcatuită din cartofi fierți și legume, se întensifică arderile grăsimilor din organism.
100 de grame de cartofi fierți și răciti au doar 80 de calorii. Consumați cu coaja, devin mai sățioși și implicit potolesc mai repede senzația de foame. Cartoful acționează asemeni unui supresor al poftei de mâncare, fiind eficient în acest fel pentru scăderea în greutate. Cartofii fierți reușesc performanța de a nu periclita silueta și datorită unei substanțe speciale pe care o conțin. În plus, această substanță benefică poate chiar stimula eliminarea kilogramelor în plus.
„Aproximativ 50% din nutrienți se află în coajă. Aici se găsesc fibre alimentare și polifenoli (antioxidanti - n.r.). Dacă îi lăsăm la răcit, în ei se va genera o specie deosebită de amidon, cunoscută astăzi nutriționiștilor ca amidon rezistent. Acesta se comportă ca o fibra alimentară și stimulează arderea grăsimilor, crescând rata metabolismului bazal, chiar cu 20-30%”, susține profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În ciuda avantajelor pe care le oferă, este total contraindicat consumul exlcusiv de cartofi fierți. Ei se pot combina doar cu legume fierte, gratinate sau în salată. Trebuie evitate combinațiile cartofi-pâine, cartofi paste sau tradiționala carne-cartofi. „Cartofii conțin o cantitate mare de amidon. Amidonul nu poate fi digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de pH ca și proteinele din carne”, precizeaza profesorul.
Cartofii prăjiți sunt total contraindicați, fiind adevarate bombe energetice pline și de substanțe cu potențial cancerigen. Feriți-vă și de cartofii franțuzesti, cu multă șuncă, ouă, cașcaval și smântână, o porție din acest preparat depășind 800 de kilocalorii.
Sursa: kilocalorii.ro









































































