05:28:28 18.07.2025
Stiri

Carmen... funebru şi neîndurător

Social 27.06.2013 15:36 Vizualizări937
Carmen... funebru şi neîndurător
Spectacol: O reprezentare teatrală prin gest, acțiune fizică, spectacol vizual, muzică și text minim

Teatrul stradal din Polonia, „Biuro Podróży”, a jucat în aer liber la Chişinău spectacolul „Carmen funebre”. Piesa, în cea mai mare parte fără cuvinte, este inspirată din mărturiile refugiaţilor bosniaci, dar face referire şi la alte conflicte etnice, la alte focare la nivel mondial de naţionalism şi intoleranţă, referinţa la cel de-al Doilea Război Mondial fiind explicită.

„Carmen funebre” e un spectacol ce nu are nevoie de cuvinte. Coloana sonoră impresionantă şi scenele de violenţă care se întâmplă sunt grăitoare de la sine, cu atât mai mult cu cât experienţa războiului este una comună naţiunilor Europei care au trecut prin cele două războaie mondiale. Piesa este un montaj tulburător de brutalitate şi de pierderi. Secvenţa bombastică din deschidere, cu cele două întruchipări ale răului – pe picioroange, cu măşti din piele şi pânze roşii, biciuind un grup de oameni speriaţi într-o zonă împrejmuită – poate fi interpretată ca o reprezentare simbolică a Germaniei naziste şi a Uniunii Sovietice (în persoana lui Hitler şi Stalin), care au împărţit Polonia şi Europa în două sfere de dominaţie.

Există momente mai liniştite, în care refugiaţii vânaţi încearcă să restabilească o aparentă normalitate punând un ceainic pe o sobă sau agăţând o cămaşă pe o sfoară pentru rufe – o cămaşă care este, curând, transformată simbolic într-un civil ucis. Războiul este înfăţişat din perspectiva victimelor și se pune accent pe imaginea universală a condiției de persoană strămutată. Singurele cuvinte care răsună sunt câteva versuri din poetul englez W. H. Auden:

Acest oraș are zece milioane de suflete,

Unele trăiesc în vile, unele trăiesc în găuri:

Cu toate acestea, nu există un loc pentru noi, dar nu există niciun loc pentru noi.

Am văzut o clădire cu o mie de etaje,

Cu o mie de ferestre și o mie de uși;

Nici una din ele nu era a noastră, dar nici una din ele nu era a noastră.

Stăteam pe o câmpie întinsă în ninsoare;

Zece mii de soldați au mărșăluit încolo și încoace:

Căutându-te pe tine și pe mine, căutându-te pe tine și pe mine.

„Carmen funebre” reprezintă un nou mod de expresie în arta teatrală. Însăşi ideea de a juca spectacole în aer liber se încadrează în această logică, misiunea pe care şi-a asumat-o această companie de teatru fiind de a ajunge şi la categorii de public defavorizate social, care în mod normal nu au acces la evenimentele artistice.

Aurelia Borzin
Autor:
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte