04:51:46 16.04.2024
Stiri

Care sunt cele mai bogate țări din lume

Actualitate 14.02.2024 07:30 Vizualizări1881 Autor: Ziarul National
Care sunt cele mai bogate țări din lume


O analiză a celor mai bogate țări din lume arată că standardele de viață sunt ridicate în țările cu monede puternice, chiar dacă prețurile sunt mai mari ca urmare a productivității mai mari a muncii.

Printr-o măsură clasică, PIB-ul pe cap de locuitor arată prosperitatea economică individuală. Dar compararea țărilor doar prin această măsură nu spune întreaga poveste. Pentru a avea o idee mai bună despre standardele de viață, Visual Capitalist a întocmit un top cu 26 de state din întreaga lume în funcție de trei măsuri diferite, pe baza datelor de la The Economist și Sondre Solstad. Toate cifrele sunt exprimate în dolari americani.

După cum arată tabelul de mai jos, țările mai mici se descurcă mult mai bine - dintre primele 10 cele mai bogate țări, opt dintre ele au o populație mai mică de 10 milioane de locuitori.

image

Luxemburg, al cărui sector financiar reprezintă 25% din PIB, este cea mai bogată țară din lume în funcție de PIB pe cap de locuitor.

Cu o populație de doar 660.000 de locuitori, țara este, de asemenea, considerată un paradis fiscal, stimulând investițiile străine datorită politicilor sale fiscale favorabile. Datorită bogăției considerabile a acestei mici națiuni, cetățenii săi se bucură de educație, asistență medicală și transport gratuit.

Bermuda, ca și Luxemburg, este cunoscută ca fiind un paradis fiscal. Mai multe multinaționale adăpostesc miliarde de dolari în națiunea insulară - inclusiv Google, care a mutat 23 de miliarde de dolari într-o companie fantomă în 2017 pentru a reduce costurile fiscale externe.

Cu un PIB pe cap de locuitor de 82.808 dolari, Singapore este cea mai bogată țară din Asia, datorită rolului său de centru global pentru finanțe, comerț și turism.

O altă modalitate de a compara țările ajustează PIB-ul pe cap de locuitor pe baza prețului relativ al bunurilor și serviciilor, pentru a ține cont de diferențele în ceea ce privește costul vieții și puterea monedei locale.

Acest lucru oferă o comparație mai clară a standardelor de viață între țări, deoarece valoarea unui dolar poate cumpăra mai multe bunuri în diferite țări. Mai jos, prezentăm modul în care țările au performanțe diferite în funcție de această măsură, cunoscută sub numele de PIB pe cap de locuitor ajustat în funcție de paritatea puterii de cumpărare (PPP):

image

După cum se poate observa, Singapore urcă semnificativ în clasament, atunci când se face o ajustare în funcție de PPP, scrie Adevărul.

Această analiză a celor mai bogate țări din lume arată că standardele de viață sunt ridicate în Singapore, deoarece moneda lor poate ajunge mai departe decât în alte țări. Adesea, țările mai bogate vor avea prețuri mai mari ca urmare a productivității mai mari a muncii, a tehnologiei avansate și a altor factori.

În mod similar, Emiratele Arabe Unite urcă în top 10, depășind atât Elveția, cât și America. Fiind una dintre cele mai mari țări producătoare de petrol la nivel mondial, a obținut venituri din petrol în valoare de 100 de miliarde de dolari în 2022, ceea ce echivalează cu aproximativ 100.000 de dolari pe cetățean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md