10:53:24 21.02.2024
Stiri

Când un ministru (agri)cultural înjură în limba altui stat...

Actualitate 17.09.2023 10:37 Vizualizări1475 Autor: Vitalie Hadei
Când un ministru (agri)cultural înjură în limba altui stat...


Trustia, elegii politikoase

Nu vi se pare, stimați prieteni, că jurnaliștii noștri au devenit prea gingași, prea alintați și supărăcioși, așa încât nu mai pot suporta un cuvânt mai dur, o frază mai licențioasă, la urma urmei. Ce mai cotcodăceală zilele trecute, pentru că un coleg de-al lor a fost înjurat de un ministru proeuropean (agri)cultural, din neatenție, destul de moderat, folosind doar două cuvinte mai corozive. Doar nu a tras cu mitraliera și nici nu l-a servit cu noviciok, ca prin alte părți, nu s-a atentat la viața jurnalistului, așa că de ce atâta tam-tam?

Ceea ce e regretabil din punctul nostru de vedere nu e atât înjurătura în sine, cât calitatea ei. Aici e de fapt problema. Eu i-aș reproșa ministrului mai curând nivelul lingvistic semiprimitiv, la limita de jos a vocabularului, adică deficitul evident de inteligență, iar unde nu-i inteligență nici partidul nu cere, spune un proverb popular.

Jurnaliștii au ignorat acest aspect și asta vorbește despre profesionismul lor. Dacă e să fii înjurat, măcar să fie alese bine cuvintele, să se recurgă la un limbaj evoluat, să se exprime idei mai sofisticate. E deplorabil când un ministru proeuropean suduie ca un comisar norodnic, la ce poți să te aștepți de la un asemenea funcționar de stat? Un stat nu are viitor când miniștrii săi înjură în limba altui stat. De aceea, ministrul Vladimir Bolea ar trebui să-și dea demisia de onoare politică antiimperialistă.

Acum stau și mă gândesc la episcopul Marchel de Bălți, care lansa zilele trecute injurii din cele mai păcătoase la adresa unor confrați de credință, invocându-l, cu note triumfătoare, ca pe un făcător de dreptate, pe însuși Stalin, distrugător de biserici, călău și ucigător de zeci de mii de preoți și milioane de creștini. E cât se poate de logic ca un sacerdot creștin, aparținând „lumii ruse”, sfințind tancuri și rachete balistice care îi ucid pe frații lor ucraineni, să manifeste admirație și să-i adreseze laude lui Satan sau întruchipării sale încoronate, dar nu vi se pare și un pic apocaliptic gestul lui Marchel?

Al vostru corodant, Ion BuragaParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md