05:01:22 19.03.2024
Stiri

Când ar putea avea loc o nouă ȘEDINȚĂ a Parlamentului. Răspunsul lui Candu

Politică 24.04.2019 19:00 Vizualizări2022 Autor: Ziarul National
Când ar putea avea loc o nouă ȘEDINȚĂ a Parlamentului. Răspunsul lui Candu


Fostul președinte al Parlamentului, democratul Andrian Candu, susține că Parlamentul își va relua activitatea după ce va fi constituită o majoritate parlamentară, care să aleagă președintele Parlamentului și organele de lucru ale Legislativului. Mai mult, acesta este convins că nu este posibilă varianta expusă de reprezentanții Blocului „ACUM”, potrivit căreia unele proiecte de legi pot fi votate fără a avea constituită o majoritate parlamentară.

„Pentru ca Parlamentul să fie funcțional, trebuie să fie un anumit număr de voturi pentru a lua decizii. La ședința de constituire a Parlamentului, care a fost întreruptă, se formează majoritatea parlamentară și se declară care este opoziția. Acest lucru este prevăzut de lege. Pentru ca să fie funcțional, Parlamentul trebuie să aibă conducere, adică să fie aleși președintele Parlamentului și vicepreședinții. Dacă nu ai președintele Parlamentului, nu poți să ai vicepreședinți, deoarece președintele este cel care propune candidaturile la vicepreședinți. Trebuie să ai Biroul Permanent al Parlamentului - singurul organ de lucru al Parlamentului care propune ordinea de zi”, a explicat fostul spicher.

Acesta afirmă că nu e posibil de votat proiecte de legi fără a avea o majoritate și fără a avea organele de conducere ale Parlamentului.

„De exemplu, cei de la „ACUM” spuneau ca să ne întrunim în ședință și să votăm 1,2,3,4… Pentru ca să ajungi să votezi, trebuie să ai o agendă, o ordine de zi. Subiectele respective trebuie să ajungă pe ordinea de zi. Subiectele sunt propuse pe ordinea de zi de Biroul Permanent. Acesta este condus de președintele Parlamentului. Deci, toate sunt legate una de alta și fiecare pas presupune o anumită consecutivitate.

Inițial, se alege președintele Parlamentului, se constituie Biroul Permanent al Parlamentului. Biroul este cel care stabilește ordinea de zi și competențele, inclusiv ale președintelui și vicepreședintelui. Se formează comisiile permanente. Orice subiect, dacă vrei să-l discuți în plenul Parlamentului, trebuie să treacă prin comisiile parlamentare, iar o comisie de specialitate pregătește raportul ca acel subiect să fie examinat.

Președintele Parlamentului se alege cu 51 de voturi, prin vot secret. Ca să ai aceste 51 de voturi, trebuie să ai partide care se înțeleg, iar asta înseamnă majoritate parlamentară. Pe lângă organele de lucru și conducerea Parlamentului, când vrei să votezi alte decizii, la fel trebuie să ai cel puțin 51 de voturi, o majoritate. Poți să o numești altfel, poți să o numești coaliție temporară, poți să o numești coaliție permanentă, poți să o numești majoritate parlamentară, dar trebuie să ai acești 51 de deputați. Și dacă nu ai toate acestea, atunci Parlamentul este nefuncțional. Și dacă Parlamentul este nefuncțional pe o perioadă de trei luni de zile de la validarea mandatelor, adică de la 9 martie până în 9 iunie, atunci deja apar circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și stabilirea și organizarea ulterior alegerilor parlamentare anticipate”.

Fostul președinte al Parlamentului crede că, dacă se va ajunge la anticipate, atunci acestea ar putea avea loc în luna octombrie.

„Calendaristic vorbind, este vorba de toamnă, deoarece abia în luna iunie ar apărea circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Președintele semnează decretul de dizolvare și stabilire a datei alegerilor, dar nu înainte de a obține decizia Curții Constituționale. Deci, dacă e să vorbim despre eventuala desfășurarea a unor alegeri parlamentare anticipate, lucrul acesta s-ar întâmpla, probabil, în octombrie”, a precizat Andrian Candu.

Sursa citată a mai adăugat că alegerile anticipate vor avea consecințe negative pentru R. Moldova. Pentru a avea creștere economică, investiții, este nevoie de stabilitate politică și un guvern stabil. În cazul alegerilor anticipate, R. Moldova ar putea avea un nou guvern tocmai în 2020. „Când nu ai un guvern cu competențe clare și nu ai o majoritate în Parlament, este foarte dificil. Alegerile parlamentare anticipate, dacă se vor desfășura în luna octombrie, asta înseamnă că prin luna noiembrie avem rezultatele… În noiembrie - decembrie sunt sărbătorile de iarnă, ulterior negocieri…”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md