07:51:21 17.06.2024
Stiri

Calul lui Przewalski, reintrodus în stepele din Kazahstan

Actualitate 11.06.2024 07:32 Vizualizări741 Autor: Ziarul National
Calul lui Przewalski, reintrodus în stepele din Kazahstan Xinhua


După câţiva primi paşi şovăitori, cu picioarele amorţite după 20 de ore petrecute într-un container, trei cai Przewalski au intrat galopând în stepa kazahă, ţara de origine a acestei rase pe cale de dispariţie, transmite AFP și Agerpres.

Cei trei cai, trimişi cu avionul de la Praga la 3 iunie, sunt primii din cele aproximativ patruzeci de exemplare care urmează să fie eliberate în următorii cinci ani în această ţară din Asia Centrală, de cinci ori mai mare decât Franţa, în cadrul unui proiect de reintroducere realizat în colaborare cu grădinile zoologice din Praga şi Berlin.

,,Aşteptăm acest moment de foarte mult timp; a fost realizată o muncă imensă în ultimele luni pentru ca (exemplarele de) calul lui Przewalski să ajungă în Kazahstan", a declarat pentru AFP Albert Salemgareev, membru al Asociaţiei pentru Protecţia Biodiversităţii din Kazahstan (ACBK).

,,Caii lui Przewalski sunt adaptaţi acestei stepe", a explicat Salemgareev, în timp ce în ultimii ani, zeci de exemplare din această rasă au fost reintroduse cu succes în Mongolia vecină. Pentru că acest cal robust, cu cap masiv, este capabil să reziste iernilor deosebit de aspre din centrul Kazahstanului, unde temperatura poate scădea sub minus 30 de grade Celsius, cu puţină hrană.

Celor trei pionieri sosiţi în această săptămână - pe nume Zorro, Ypsilonka şi Zeta II, cărora li s-au alăturat a doua zi alţi patru din Berlin - vor fi ţinuţi mai întâi sub observaţie în rezervaţia naturală ,,Stepa de Aur", înainte de a cunoaşte libertatea totală.

,,Anul acesta urmează să le monitorizăm starea de sănătate şi să vedem cum se aclimatizează", a precizat cercetătorul.

Călătorie periculoasă

Însă, această călătorie de aproximativ 5.000 de kilometri până în centrul stepei, la aproximativ 600 de kilometri de capitala Astana, mai întâi cu avionul militar până la Arkalyk, apoi cu camionul pe drumuri accidentate, nu este lipsită de riscuri pentru animale.

În ciuda monitorizării constante a specialiştilor, unul dintre caii care părăseau Praga s-a aşezat în containerul său chiar înainte de decolare, ceea ce risca să-i blocheze circulaţia sângelui la membre.

,,N-am vrut să-i punem viaţa în pericol, călătoria ar fi putut fi periculoasă, aşa că am decis să-l lăsăm în urmă", a declarat Miroslav Bobek, directorul Grădinii Zoologice din Praga, la sosirea în Kazahstan.

Calul Przewalski, cu coama scurtă şi blana care variază de la alb, pe burtă, până la maro închis, pe spate, rămâne pe "lista roşie" a speciilor pe cale de dispariţie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Descoperită la sfârşitul secolului al XIX-lea în Mongolia de către exploratorul rus de origine poloneză Nikolai Prjevalski (Przewalski, în limba poloneză), rasa a dispărut în sălbăticie la sfârşitul anilor 1960 şi a ajuns aproape de dispariţie, în principal din cauza vânătorii.

Înmulţită datorită puţinelor exemplare supravieţuitoare din grădinile zoologice europene, populaţia mondială de cal Przewalski numără în prezent aproximativ 2.000 de capete, reintroduse în sălbăticie mai ales în China şi Mongolia, dar şi în sudul Franţei, în Rusia şi.. .în zona de excludere de la Cernobîl.

În această zonă situată între Ucraina şi Belarus, declarată improprie vieţii umane după dezastrul nuclear din aprilie 1986, caii Przewalski prosperă. Populaţia de acolo a depăşit 210 exemplare în 2021, comparativ cu aproximativ 30 reintroduse în 1998.

În Kazahstan, calul lui Przewalski nu este singura specie pe cale de dispariţie care face obiectul unei atenţii speciale. Populaţia de antilopă saiga, cândva pe cale de dispariţie, a crescut cu succes după implementarea de către autorităţile kazahe a unei politici de protecţie în colaborare cu ACBK.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 708 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md