BRUXELLES // „UE trebuie să continue să-și manifeste solidaritatea deplină cu R. Moldova, pentru că faceți parte din familia europeană și pentru că Rusia încearcă în mod activ să vă destabilizeze statul”


Relațiile dintre Uniunea Europeană și R. Moldova nu au fost niciodată mai strânse ca în prezent, în ciuda provocărilor interne și externe, este convins Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
„La nivel intern, reformele-cheie sunt întâmpinate cu rezistență din partea celor care au de pierdut de pe urma combaterii corupției, iar la nivel extern R. Moldova este direct expusă la consecințele agresiunii Rusiei în Ucraina. Vedeți drone și rachete rusești care vă violează spațiul aerian, însă aceste lucruri nu v-au împiedicat să faceți eforturi considerabile pentru a vă apropia de UE”, a declarat Joseph Borrell în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu premierul Dorin Recean și comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi.
Joseph Borrell a îndemnat autoritățile R. Moldova, la finalul celei de-a opta reuniuni a Consiliului de Asociere Moldova - Uniunea Europeană, desfășurate astăzi la Bruxelles, să continue acțiunile pe calea apropierii de UE și să se asigure că cetățenii înțeleg avantajele integrării europene.
„Veți organiza un referendum privind calea europeană a R. Moldova împreună cu alegerile prezidențiale în această toamnă. Va fi cea mai mare șansă pentru ca cetățenii moldoveni să-și exprime voința cu privire la aspirațiile europene și, în același timp, să sperăm că nu va exista o interferență străină, pentru că dezinformarea nu va face decât să se intensifice în procesul preelectoral. (...) UE trebuie să continue să-și manifeste solidaritatea deplină cu R. Moldova, pentru că faceți parte din familia europeană și pentru că Rusia încearcă în mod activ să vă destabilizeze statul”, a punctat oficialul european.
Aceste provocări la adresa R. Moldova au determinat UE să-și sporească ajutorul, inclusiv să contribuie la asigurarea securității energetice a statului nostru.
„R. Moldova a devenit astăzi prima țară care a semnat un Parteneriat în domeniul securității cu UE..., ceea ce include o cooperare tot mai strânsă în domeniul securității cibernetice, combaterea amenințărilor hibride, informare, dezvoltare a capacităților și multe domenii de cooperare... În plus, vă vom asigura susținere financiară, am asigurat până acum peste 140 de milioane de euro pentru modernizarea forțelor armate ale R. Moldova prin Instrumentul pentru Pace. Această sumă va fi suplimentată, pentru că trebuie să contribuim la securitatea și stabilitatea Dvs., să consolidăm democrația în statul Dvs. și să susținem procesul de reformă. Cred că viitorul R. Moldova și al cetățenilor săi este în UE și aceasta este o bătălie care trebuie purtată de astăzi”, a mai afirmat Joseph Borrell.
Comisarul european Oliver Varhelyi a declarat, la rândul său că, UE va continua să susțină eforturile R. Moldova „în sensul aderării și depășirii provocărilor determinate de contextul geopolitic din jurul R. Moldova”.
Potrivit lui Varhelyi, UE a mobilizat, din 2021, o sumă de 2,2 miliarde de euro pentru susținerea R. Moldova și implementarea unor proiecte care vizează transporturile, energia, accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii etc.
„R. Moldova nu mai este dependentă de gazele rusești din decembrie 2022. R. Moldova nici măcar nu mai consumă gaze rusești. Rețelele de energie electrică sunt sincronizate cu cele de pe continent, însă mai este un element de vulnerabilitate pe care trebuie să-l rezolvăm, astfel încât energia să nu mai poată fi folosită ca armă împotriva acestui stat nici în campaniile electorale, nici la referendumuri, nici în viața de zi cu zi a oamenilor”, a accentuat Oliver Varhelyi.
Prim-ministrul Dorin Recean a ținut să enumere succesele obținute de R. Moldova în ultimii ani, în pofida faptului că suntem unul dintre cele mai afectate state din cauza agresiunii rusești împotriva Ucrainei.
„Recent, a fost prelungită cu un an liberalizarea cotelor pentru cele șapte produse agricole și transportul rutier de mărfuri. Am obținut dreptul de export al ouălor, dar și al cărnii de pui proaspete și procesate în UE. Apropo, de cinci luni, moldovenii care călătoresc în UE au parte de tarife reduse la roaming. R. Moldova a devenit principalul furnizor de prune în UE, iar în acest an, republica noastră a exportat cantități-record de cireșe și struguri în UE. (...) Un alt subiect important ține de interconectarea infrastructurii de transport cu cea a UE, fiind vorba de drumuri și cale ferată. Nu mai suntem dependenți de gazul rusesc, cumpărăm gaze de pe piața liberă, iar din 2025 vom fi conectați direct cu piața europeană de energie electrică prin linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău. Sunt rezultate care acum trei patru ani păreau imposibile”, a spus Dorin Recean.
Șeful Guvernului de la Chișinău s-a arătat sigur că cetățenii R. Moldova vor confirma, în cadrul referendumului de pe 20 octombrie, că integrarea europeană este „cea mai bună alegere” pentru viitorul statului nostru.
„Integrarea R. Moldova este și în beneficiul UE. R. Moldova va deveni un contribuitor de stabilitate și prosperitate în regiune, este o oportunitate pentru UE să investească în securitatea regională și pentru investiții în R. Moldova”, a ținut să remarce șeful Guvernului R. Moldova.
Menționăm că o delegație de la Chișinău, condusă de premierul Dorin Recean, a participat astăzi la Bruxelles la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Moldova - Uniunea Europeană, prima după decizia Consiliului European din decembrie 2023 privind deschiderea negocierilor de aderare cu statul nostru.
În cadrul reuniunii au fost puse la punct chestiuni ce țin de pregătirea cadrului de negocieri, organizarea mecanismelor naționale de coordonare a procesului de negociere, organizarea primei conferințe interguvernamentale pentru aderare, fiind discutate, de asemenea, oportunitățile care se deschid pentru R. Moldova în calitate de stat candidat pentru aderare la UE.









































































