09:42:57 26.11.2025
Stiri

Bolile sărbătorilor de Crăciun

Știri 30.12.2013 12:39 Vizualizări1246
Bolile sărbătorilor de Crăciun

Ca în fiecare an, când se apropie iarna, fie ea bogată sau nu în zăpezi, aşteptăm cu toţii, oameni mari şi copii, marea sărbătoare a Crăciunu­lui. Anotimpul sufletului e altul decât cel care ne trimite la fereastră ninsori. E ascuns undeva, în adânc, amestecat printre amintiri. De acolo răsare bu­curia Crăciunului şi aşteptarea febrilă a celebrării lui. Vrem să fim altfel de­cât în cursul anului, mai buni, mai frumoşi şi mai veseli. Câteodată, ne reuşeşte. Alteori, bucuria se trans­formă în lăcomie şi lăcomia în boa­lă. În cazul în care veţi cădea şi dvs. în această capcană, formula-as.ro vă oferă un prim ajutor.

- Excesele culinare ale sărbătorilor iernii sunt cunoscute de toată lumea. Cu toate astea, sunt asu­mate cu seni­nătate, de par­că nimic nu s-ar întâmpla. De ce avem a ne teme, exa­gerând cu mâncarea şi băutura, şi la ce soluţii ime­­diate putem ape­la?
-
Tentaţia de a exa­gera cu delicate­se­le spe­cifice Crăciunului, bo­gate în afumături, gră­simi şi al­cool, duce în principal la indi­ges­tii, balonări, crampe, constipaţie, diaree sau vomă, în cazul unei bile „le­neşe”. În medicina naturistă, ideale pentru diminuarea acestor simptome sunt două plante, Roiniţa şi Menta, din care se prepară un ceai, folosind proce­deul de infuzare.
Reţetă: o lingură roiniţă şi o lingură de mentă, mă­cinate groscior, se opăresc cu o cană de 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se fil­trează. Se consumă înainte de fiecare masă.
- Pe lângă indigestii, sărbătorile lasă în noi şi urme grele de mahmureală, dublate de o stare de disconfort. Ce facem?

- În acest caz, se recomandă să se folosească cel puțin câteva zile, pe lângă clasica ceaşcă de cafea, şi un ceai obţinut din frunze de ginkgo biloba, folosind metoda infuzării: 2 linguri de frunze de ginkgo biloba măcinate groscior se opăresc cu o ceaşcă de 250 ml de apă fiartă, se lasă să stea 30 de minute, apoi se filtrează.

- Şi mahmureala?

- Mahmureala este o stare post-consum de băuturi ce conţin alcool, precum: ţuică, vin, coniac, votcă, whisky etc. Se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, tulburări vizuale (fotofobie), tulburări nervoase şi auditive. Faţă de nicotina care se metabolizează foarte greu, fiind total nocivă pentru organism, alcoolul din băuturile slab alcoolice, în special vinul, se metabolizează în ficat, ca orice alt aliment sau medicament. Trebuie să arătăm şi latura pozitivă a ingerării unui pahar cu vin, care completează nevoile organismului cu antioxidanţi, gen resveratrol, atât de necesari neutralizării radicalilor liberi, răspunzători de boli şi îmbătrânire, precum şi cu micro şi oligoelementele conţinute în vin, care au un aport energetic şi sunt esenţiale pentru organism. De altfel, un pahar de vin la masa de seară, pentru persoanele sănătoase, este acceptat de majoritatea medicilor dieteticieni.

Mare atenţie însă la cantitatea consumată, pentru că între „doza uzuală şi cea toxică nu-i decât un pas”. În cazul consumului necontrolat de alcool, în special al băuturilor spirtoase de proastă calitate, cele mai frecvente şi temute boli sunt pancreatita şi steatoza hepatică, popular numită „ficat gras”. Pancreatita poate avea drept cauză consumul exagerat de alcool, timp îndelungat, şi se manifestă în principal prin dureri severe, sfâşietoare, la nivelul abdominal, însoţite de greaţă şi vărsături, transpiraţii. Un factor favorizant în apariţia pancreatitei îl reprezintă şi afecţiunile hepato-biliare. Ea este o urgenţă medicală şi trebuie tratată în unităţi spitaliceşti.

- Cum se combate starea de mahmureală?

- Starea de mahmureală se poate atenua prin băutul tradiţionalei ceşti de cafea, efectul datorându-se conţinutului în fitocomplexul format din cafeină şi acid clorogenic. Un alt remediu constă în consumul de produse bogate în acid ascorbic natural, cum sunt citricele: lămâi, portocale, grapefruit, pomelo.

* Un ceai din măceşe (conţine vitamina C naturală) şi frunze de ginkgo biloba (un trofic cerebral de excepţie) este foarte indicat în tratarea mahmurelii. Se prepară astfel: peste 2 linguri de fructe de măceşe şi frunze de ginkgo biloba mărunţite se toarnă 250 ml (o cană) de apă dată în clocot, după care se lasă la infuzat aproximativ 30 minute. Se bea îndulcit cu miere, după preferinţă. Trei căni pe zi din acest elixir e o doză suficientă pentru a ieşi din starea de mahmureală.

* Şi, ca un paradox, în combaterea mahmurelii se recomandă şi folosirea tescovinei uscate, care, prin conţinutul în resveratrol, favorizează mai rapid eliminarea alcoolului din organism. Spun că e un paradox, având în vedere că tescovina, la fel ca şi vinul, au aceeaşi provenienţă: strugurii, numai că, în timp ce vinul poate provoaca mahmureala, tescovina o anihilează. Se foloseşte pulberea de tescovină ca atare, 2 linguriţe, de 3 ori pe zi.

Autor: Ziarul National
Stiri relevante
26.11.2025 08:20 218 Horoscopul zilei 26.11.2025
Top stiri
26.11.2025 08:20 208 Horoscopul zilei 26.11.2025
25.11.2025 08:14 664 Horoscopul zilei 25.11.2025

Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.81 1 USD 17.19 1 RON 3.89 1 RUB 0.22 1 UAH 0.41
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte