22:29:45 17.05.2025
Stiri

Bloomberg: „Ceea ce se întâmplă în R. Moldova este în interesul Rusiei”

Politică 21.10.2015 12:33 Vizualizări1776
Bloomberg: „Ceea ce se întâmplă în R. Moldova este în interesul Rusiei”

Cunoscutul portal american Bloomberg View publică un articol de opinie despre situația din R. Moldova și interesul Rusiei, semnat de Marc Champion.

Acesta face o paralelă a situației din R. Moldova și cea din Ucraina, în intenția de a demonstra că Rusia nu are nevoie neapărat de război pentru a obține Ucraina.

Analistul pornește de la reținerea fostului prim-ministru Vlad Filat, interogat în dosarul privind furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar.

„Raportul preliminar cu privire la frauda din sistemul bancar, elaborat de Kroll și făcut public la începutul acestui an, a determinat mulțimea să iasă în stradă și să protesteze împotriva eșecului guvernării de a investiga furtul. (…) Când au început investigațiile, toate documentele de la aceste bănci care se refereau la un singur om invocat în raportul Kroll, Ilan Șor, au fost mutate într-un microbuz pentru a fi duse la păstrare în siguranță. Pe drum, microbuzul a fost furat și incendiat. Șor este liber și, așa cum a punctat el fericit anterior, nu există documente împotriva lui. Între timp, el a fost ales primar al unui oraș din apropierea capitalei”, observă elementele importante din filmul evenimentelor din acest an analistul Bloomberg.

Marc Champion remarcă faptul că în mărturia făcută de Șor procurorilor se face referire la niște documente bancare care au scăpat de incendiu și care îl incriminează pe Vlad Filat. Șor spune că a fost șantajat de Filat pentru a-i plăti mită 250 de milioane de dolari și pentru a face rost de acești bani în numerar, Șor a creat un carusel al creditelor neperformante de la cele trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Chiar dacă acest lucru este adevărat, iar Filat neagă asta, rămâne un supliment de trei sferturi de miliard de dolari pentru inventar, mai observă analistul.

Acesta atrage atenția, în continuare, că protestele organizate astăzi în centrul capitalei de Platforma „Demnitate și Adevăr”, chiar dacă participanții la ele susțin parcursul european al R. Moldova, lovesc într-o guvernare proeuropeană, nu în una pro-rusă sau comunistă, iar în cazul unor alegeri anticipate, partidele pro-ruse au o probabilitate mare să învingă.

„Problema Platformei DA este că reformele și lupta cu corupția pe care le revendică ea nu sunt nici în interesul businessmanilor care susțin partidele proeuropene, nici în interesul celor care susțin alternativa pro-rusă. Și acolo nu există o forță politică viabilă pentru a curăța guvernarea. Filat a făcut bani din puterea politică, dar tot el a supravegheat semnarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE și a obținut regimul liberalizat de vize cu Europa. Iată de ce și-a atras furia tuturor partidelor pro-ruse, care au organizat proteste mai mici, dar mai agresive cu scopul de a-l distruge exclusiv pe el”, se mai precizează în editorialul Bloomberg care mai remarcă faptul că ancheta care îl vizează pe Vlad Filat este instrumentată de un sistem al justiției care funcționează la comanda lui Vlad Plahotniuc, cel mai bogat oligarh din R. Moldova.

„Chiar dacă el a renunțat la mandatul din Parlament pentru a potoli furia populară, asta nu înseamnă, în mod obligatoriu, că și-a pierdut controlul asupra instituțiilor țării, că democrația a început să dea în flori, iar corupția va fi eradicată.

Moldova a fost coruptă fundamental de către liderii săi, dar și de un furtun de bani din Rusia. Potrivit raportului Kroll, frauda din sistemul bancar din R. Moldova s-a făcut cu banii „însămânțați” de bănci din Rusia, iar anul trecut un ONG a demonstrat, printr-o investigație, că prin băncile moldovenești au fost spălate 20 de miliarde de dolari din 19 bănci din Rusia. Asta e mai mult de două ori decât PIB-ul anual al R. Moldova”, mai scrie analistul.

În încheiere, Marc Champion notează că, dacă în primăvară vor avea loc alegeri anticipate, acestea, cel mai probabil, vor fi câștigate de partidele pro-ruse, iar acestea vor dori să păstreze sistemul corupt din R. Moldova, doar că vor schimba beneficiarii. Aceste partide anunță însă că își doresc denunțarea Acordului de asociere cu UE, să integreze R. Moldova în Uniunea Euroasiatică, alternativa oferită de Vladimir Putin, și să compenseze împrumuturile de la FMI cu altele de la Kremlin. Aceste schimbări nu le sunt pe plac celor mai mulți moldoveni. Mai mulți tineri talentați vor prefera să plece. Pentru Rusia, asta va însemna un succes.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte