01:02:28 01.11.2020
 
Stiri

Banca Națională a Moldovei și Banca Centrală Europeană, schimb de date în domeniul supravegherii bancare

Actualitate 28.09.2020 12:38 Vizualizări445 Autor: Ziarul National
Banca Națională a Moldovei și Banca Centrală Europeană, schimb de date în domeniul supravegherii bancare


Banca Națională a Moldovei (BNM) și Banca Centrală Europeană (BCE) cooperează în baza Memorandumului de înțelegere dintre cele două instituții care a intrat în vigoare pe 22 septembrie curent și se referă la asigurarea unui schimb eficient de informații în domeniul supravegherii bancare.

O astfel de cooperare este esențială pentru a promova integritatea, stabilitatea și eficacitatea instituțiilor supravegheate atât de către BNM, cât și de BCE.

Semnarea Memorandumului de înțelegere cu BCE reprezintă o realizare semnificativă orientată spre fortificarea capacității de supraveghere bancară a BNM, precum și o confirmare concludentă a implementării obiectivelor comune stabilite de către țara noastră și Uniunea Europeană în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Astfel, BNM continuă procesul de reformare a sectorului bancar din țara noastră, aplicând consecvent cele mai bune practici europene și internaționale, arată un comunicat de presă al băncii centrale de la Chișinău.

Încheierea acestui memorandum a devenit posibilă după ce în anul 2018 Autoritatea Bancară Europeană a evaluat pozitiv regimul de confidențialitate aplicat de Republica Moldova în domeniul supravegherii bancare, ceea ce facilitează schimbul de informații dintre BNM și autoritățile de supraveghere bancară din Uniunea Europeană.

BCE este o instituție a Uniunii Europene și are drept obiectiv principal menținerea stabilității prețurilor. Începând din noiembrie 2014, BCE este responsabilă, de asemenea, de supravegherea directă a instituțiilor de credit semnificative din zona euro (formată din statele membre ale Uniunii Europene a căror monedă este euro). Astfel, BCE supraveghează activitatea instituțiilor de credit din zona euro care au filiale sau sucursale în alte țări (inclusiv în Republica Moldova), sau ale căror instituții-mamă își au sediul în alte țări.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.10.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea nu e o pară m...

26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md