02:09:30 15.06.2024
Stiri

Banca Națională a Moldovei le dă în obraz procurorilor: „Recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului”

Actualitate 11.05.2021 11:51 Vizualizări2760 Autor: Ziarul National
Banca Națională a Moldovei le dă în obraz procurorilor: „Recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului”


Banca Națională a Moldovei (BNM) le sugerează procurorilor să accepte „oferta” făcută de Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare, de a întoarce banii sustrași din sistemul bancar al R. Moldova.

BNM arată, într-un comunicat de presă, că recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare se transformă „într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului”.

„În acest sens, BNM încurajează faptele și contribuțiile reale, dar nu declarative, care să aducă o finalizare de succes cât mai rapidă a anchetei și recuperarea mijloacelor financiare sustrase”, cităm din comunicatul băncii centrale.

BNM consideră că demersul avocaților lui Ilan Șor, adresat inclusiv băncii centrale, poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate.

„Prin sentința Judecătoriei Chișinău din 21.06.2017, Șor Ilan Miron a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 196 alin.(4) (cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere) și art. 243 alin. (3) lit.b) (spălarea banilor în proporții deosebit de mari) din Codul Penal și, corespunzător, instanța de judecată a stabilit că prin infracțiunile comise de inculpat, s-a adus atingere patrimoniului Băncii de Economii SA” și că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de partea civilă, BC Banca de Economii SA, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile. Cât privește solicitarea compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014, acționarii cunosc foarte bine – conform legii, creanțele față de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorității claselor de creanțe stabilite, iar creanțele acționarilor se onorează după onorarea tuturor creanțelor creditorilor față de bancă, din activele rămase. În prezent, BC Banca de Economii S.A. achită creanțele Ministerului Finanțelor. Totodată, BNM precizează că acționarii Băncii de Economii S.A. nu au contestat actele emise de BNM și nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deținute”, se mai arată în comunicatul de presă al BNM.

Amintim că Ilan Șor a cerut recent să fie anulat mandatul de arest pe numele său, pentru a se putea întoarce în R. Moldova, promițând să întoarcă banii sustrași din sistemul bancar.

„Chiar dacă nu am fost printre beneficiarii banilor furați și am demonstrat acest lucru, eu sunt gata să achit integral suma de bani pe care o invocă instituțiile de drept atunci când formulează pretenții juridice față de mine. Sunt gata să garantez plata acestor resurse financiare”, a menționat Ilan Șor.

Acesta s-a arătat indignat că, la o săptămână de când a trimis scrisori oficiale Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor, în care a prezentat soluția de recuperare a miliardului furat, nu a primit niciun răspuns: „Interesul autorităților pentru recuperarea banilor sustrași din frauda bancară este egal cu zero”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md