Banca Mondială alocă R. Moldova un împrumut de 37,3 milioane de euro și granturi de 15,5 milioane de dolari pentru finanțarea necesităților bugetului de stat
Republica Moldova va beneficia de un împrumut în sumă de 37,3 milioane de euro de la Banca Mondială și de granturi în valoare totală de 15,5 milioane de dolari pentru finanțarea necesităților bugetului de stat.
Parlamentul a ratificat astăzi două acorduri cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pas necesar pentru debursarea banilor.
Unul dintre Acorduri, încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova”, prevede acordarea unui împrumut de 37,3 milioane de euro și, suplimentar, de un grant de cinci milioane de dolari.
Resursele financiare vor fi acordate sub formă de suport bugetar și vor fi debursate într-o singură tranșă. Maturitatea împrumutului este de 29 de ani, inclusiv perioada de grație de 9 ani, iar rata dobânzii este variabilă.
Cel de-al doilea acord, semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea cofinanțării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova”, prevede alocarea unui grant în valoare de 10,5 milioane de dolari.
Și acești bani, care vor fi debursați până pe 30 iunie 2026, sunt destinați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat.
Măsurile de politici din cadrul Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova” vizează asigurarea accesului populației la piața muncii, ajustarea cadrului legal privind asistența socială, alinierea legislației la aquis-ul Uniunii Europene în domeniul concurenței și ajutorului de stat, sporirea guvernanței și concurenței în sectorul energetic, consolidarea sistemului financiar-bancar, managementul durabil al pădurilor și angajamentele climatice.
Printre cele 11 condiționalități pe care trebuie să le îndeplinească R. Moldova în cadrul programului se numără modificarea Legii privind ajutorul social, modificarea Codului muncii pentru creșterea flexibilității privind angajarea, adoptarea modificărilor la legislația Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, modificarea Legii concurenței etc.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”