16:16:40 25.04.2024
Stiri

Avertisment pentru cetățenii R. Moldova, în legătură cu un posibil DEZASTRU NUCLEAR în Ucraina: „Suntem la circa 740 de km de Zaporojie, iar în acest război nimic nu e logic”. PRIMELE măsuri care trebuie luate de cetățeni

Actualitate 09.08.2022 12:12 Vizualizări3308 Autor: Ziarul National
Avertisment pentru cetățenii R. Moldova, în legătură cu un posibil DEZASTRU NUCLEAR în Ucraina: „Suntem la circa 740 de km de Zaporojie, iar în acest război nimic nu e logic”. PRIMELE măsuri care trebuie luate de cetățeni


Cetățenii R. Moldova trebuie să fie informați în legătură cu un posibil dezastru nuclear, în condițiile în care cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată la doar 740 km de noi, este ținta unor bombe. Șeful Direcției Asistență Medicală și Socială din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, este convins că, în aceste circumstanțe, nu e valabil proverbul „tăcerea e de aur”, iar autoritățile ar trebui să fie pregătite pentru cel mai prost scenariu posibil.

„Suntem la circa 740 km distanță de orașul Zaporojie din Ucraina. Urmărim doar din mass-media știrile despre incidentele de la centrala nucleară din acest oraș. În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toată certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vor fi incidente cu urmări ale unui dezastru nuclear. Dar există un risc probatoriu - fie prin probleme de întreținere, fie prin bombardare sau distrugere deliberată. Ministerul Sănătății, alte structuri competente nu anunță nimic și nu ne ghidează ce să facem în caz de dezastru nuclear… Suntem sau nu în stare de urgență pe teritoriul R. Moldova din cauza războiului din Ucraina și a riscurilor de securitate din regiune? Unde este comunicarea publică despre acțiunile necesare în caz de scurgeri radioactive? Unde sunt acele broșuri, pliante, spoturi video și audio pentru diseminare publică și difuzare prin mass-media? Unde este lista publicată pentru populație cu refugiile și adăposturile pentru protejare? Unde sunt sfaturile pentru populație cum să se protejeze în condiții casnice?”, se întreabă fostul secretar de stat al Ministerului Sănătății.

În opinia funcționarului, Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm pastilele necesare, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice.

În acest sens, Gîlcă a lansat câteva sfaturi pentru cetățeni, în cazul unui potențial dezastru nuclear:

1. Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.

2. Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.

3. Opriți sistemele de ventilație (dacă există).

4. Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.

5. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.

6. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă, este recomandată administrarea pastilelor de iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv. Medicii ne spun că iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md