Autoritățile Republicii Moldova intenționează să schimbe legislația pentru a putea cumpăra sistem de apărare antiaeriană


Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi anunță că autoritățile R. Moldova intenționează să modifice legislaţia, astfel încât achizițiile multianuale în domeniul apărării să devină posibile. Ulterior, cu sprijinul partenerilor externi, Republica Moldova și-ar putea cumpăra un sistem de apărare antiaeriană, lucru devenit necesar după recenta survolare a spaţiului aerian al republicii de către trei rachete de croazieră ruseşti în drum spre ţinte din Ucraina.
Ministrul Apărării spune că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2023 a fost majorat bugetul destinat apărării naţionale, dar, chiar şi aşa, Republica Moldova nu-şi permite un sistem de apărare antiaeriană.
„Este un sistem foarte complicat şi costisitor. Este vorba de o achiziţie pe termen lung. În acest sens lucrăm la armonizarea legislaţiei privind achiziţiile multianuale. Anterior, toate achiziţiile se făceau pe termen scurt şi într-un volum foarte mic. Nu se punea problema de rachete sau avioane. În acest sens, fără asistenţă din partea partenerilor străini ne va fi greu să obţinem această capabilitate”, a declarat Nosatîi în cadrul unui interviu la „Radio Moldova”, citat de IPN.
Ministrul a adăugat că, deși încălcarea, pe 10 octombrie curent, a spațiului aerian de către rachete rusești a fost confirmată de Ucraina și România, Rusia nu recunoaște că a comis o ilegalitate.
CITIȚI și Federația Rusă NU recunoaște faptul că trei rachete lansate din Marea Neagră au penetrat ilegal spațiul aerian al R. Moldova. Igor Grosu: „Înțelegem o dată în plus că trebuie să investim în sistemele noastre de apărare”
„Nu am primit nicio explicație oficială. Din discuțiile colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, din discuțiile pe care le-am avut și eu cu atașatul militar, partea rusă ia o poziție de apărare a acțiunilor sale și solicită detalii din partea noastră. În loc să recunoască faptul că au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, ei solicită o confirmare că a fost survolat spațiul nostru. În condiții normale, în caz de încălcare a spațiului aerian, forțele de apărare antiaeriană trec într-o stare de luptă și se întreprind măsuri de interceptare a țintelor zburătoare cum ar fi rachete sau avioane care încalcă spațiul național al unui stat. Noi avem mijloace de monitorizare, radare, de asta am fost în stare să depistăm aceste ținte și să le confirmăm. Ce ține de mijloacele de interceptare, la acest capitol stăm mai rău, nu avem capacitate pentru a reacționa. Pentru a intercepta o țintă aeriană, avion sau rachetă este nevoie de o altă rachetă sau de un avion de vânătoare care ar doborî această țintă”, a spus Anatolie Nosatîi.















































































