23:50:24 12.08.2022
Stiri

Două SPITALE NOI, construite din temelii la Bălți și Cahul, în trei ani: Spitalul regional de la Bălți va oferi servicii care sunt acum doar la Chișinău pentru 300 000 de persoane, iar cel din Cahul – pentru 120 000

Actualitate 29.06.2022 12:08 Vizualizări1028 Autor: Ziarul National
Două SPITALE NOI, construite din temelii la Bălți și Cahul, în trei ani: Spitalul regional de la Bălți va oferi servicii care sunt acum doar la Chișinău pentru 300 000 de persoane, iar cel din Cahul – pentru 120 000


În municipiile Bălți și Cahul vor fi construite două spitale regionale noi care vor oferi servicii înalt tehnologizate, care sunt astăzi concentrate doar la instituțiile medicale din Chișinău.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, recunoaște că lucrurile privind construcția spitalelor decurg greu, dar a avansat un termen optimist privind darea acestora în exploatare – în maximum trei ani.

În prezent, doar în cazul spitalului din Bălți există un studiu de prefezabilitate, care radiografiază situația din regiunea de Nord în ceea ce privește sănătatea locuitorilor versus serviciile oferite și creionează necesitățile pe care le-ar acoperi noua instituție medicală.

Autoritățile își propun semnarea acordului de finanțare pentru construcția acestui spital până la finele anului curent, astfel încât lucrările propriu-zise să demareze în anul 2023.

„La Cahul se va întârzia puțin, fiindcă trebuie elaborat studiul de prefezabilitate. Ne dorim să ne mișcăm rapid, pentru că am găsit un grant de un milion de euro pentru realizarea acestuia, dar și pentru unitatea de implementare”, a punctat ministra Ala Nemerenco astăzi, într-o conferință de presă.

Ministra Sănătății a adăugat că scopul construcției celor două spitale regionale este de a duce mai aproape de cetățenii de la nordul și sudul R. Moldova servicii care astăzi sunt concentrate doar la Chișinău, pentru a evita astfel rândurile mari și a putea demara tratamentul în timp util pentru pacienți.

Este vorba despre servicii de neurochirurgie, cardiochirurgie, de chirurgie endo-vasculară, terapie intensivă, echipamente pentru disgnostic inclusiv al maladiilor oncologice etc.

Spitalul regional de la Bălți va deservi 300 000 de persoane din nordul R. Moldova, iar cel de la Cahul – 120 000 din raianele din sudul republicii.

Ala Nemerenco a adăugat că în paralel se va lucra pentru a avea echipe de medici înalt calificați în aceste spitale. O parte dintre ei va veni de la spitalele existente în aceste municipii, altă parte va fi detașată de la Chișinău, iar o a treia – instruită la universitatea de profil, inclusiv cu stagii peste hotare.

Ministra Sănătății a adăugat că spitalele raionale „vor rămâne așa cum sunt” și „nu vor avea de suferit” după darea în exploatare a celor două instituții medicale regionale, fiindcă ultimele vor oferi servicii înalt tehnologizate.

Construcția spitalelor regionale va fi finanțată de către Banca Europeană pentru Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md