AUTODENUNȚ // 25 000 de euro pentru a scoate din arest preventiv o persoană și 12 mii de euro pentru a facilita redobândirea cetățeniei române: Ce pedeapsă a primit persoana care „rezolva probleme”
A pretins de la o persoană 37 de mii de euro pentru a-i scoate o cunoștință din arest preventiv și pentru a facilita redobândirea cetățeniei române pentru soția și copiii săi, dar a fost denunțat și a primit o parte din bani sub controlul oamenilor legii.
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat în această săptămână pe inculpat la trei ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influență.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, inculpatul a pretins și primit, în perioada lunilor octombrie 2022 – septembrie 2023, suma de 5 000 de euro de la denunțător, sub pretextul că ar avea influență asupra angajaților Ambasadei României la Chișinău și le poate determina să urgenteze soluționarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru soția denunțătorului și copiii acestuia. Ulterior, sub același pretext a mai pretins suma de 7 000 de euro.
În aceeași perioadă, aflând că o cunoștință a denunțătorului a fost reținută, acesta a cerut 35 000 de euro ca să-o scoată din arest preventiv, pretinzând că are influență asupra angajaților din Procuratură și din instanțele judecătorești.
Ulterior, susținând că a influențat adoptarea soluției privind înlocuirea măsurii preventive, a redus suma pretinsă inițial la 25 000 de euro și a primit, sub controlul organului de urmărire penală, o parte din suma pretinsă - 8 000 de euro.
Pe perioada judecării cauzei, inculpatul s-a aflat în arest preventiv, măsura preventivă fiind menținută până la data când sentința va deveni definitivă.
Totodată, de la inculpat au fost confiscate și trecute în folosul statului sumele de 5 000 și 8 000 de euro recunoscute în calitate de corp delict, cu titlul de bunuri rezultate din infracțiune. De asemenea, a fost menținut sechestrul aplicat în limita sumei de 5 000 de euro, în scopul asigurării și garantării confiscării speciale.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei