AUDIT // Management PROBLEMATIC la „Termoelectrica”: Datorii în creștere și bunuri ale entității vândute la jumătate de preț acelorași cumpărători


Managementul din ultimii ani al S.A. „Termoelectrica”, principalul producător și furnizor de energie termică și electrică în municipiul Chișinău și suburbiile acestuia, nu a soluționat carențele istorice care afectează administrarea patrimoniului deținut, a înregistrat pierderi și există semne de întrebare vizavi de comercializarea bunurilor societății.
Un raport de audit realizat de Curtea de Conturi arată că S.A. „Termoelectrica” a raportat, în anul 2020, venituri în valoare de peste 2,308 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de peste 2,317 miliarde de lei, înregistrând pierderi de peste 4,798 de milioane de lei.
Veniturile din producerea și comercializaea agentui termic și energiei electrice reprezintă 94% din totalul resurselor financiare acumulate în anul 2020. Costul vânzărilor reprezintă 86% din totalul cheltuielilor, iar valoarea materiei prime utilizată în anul 2020 a constituit 65% din costul total al producției sau circa 56% din totalul cheltuielilor înregistrate. Alte componente semnificative ale cheltuielilor sunt cele de remunerare a personalului - 15% și cheltuielile privind amortizarea/uzura imobilizărilor deținute - 13%.
Misiunea de audit a notat reflectarea neconformă a datoriilor pe termen lung în valoare de 2036332,32 mii de lei față de furnizorul de gaze naturale, ceea ce nu prezintă poziția patrimonial-financiară reală și creează incertitudini privind înțelegerea ratei de lichiditate curentă a societății, precum și o divergență de 574223,31 de mii de lei între datoria înregistrată de S.A. „Termoelectrica” și cea recunoscută de furnizorul de gaze naturale.
Printre nereguli se mai numără nerespectarea prevederilor legale aferente gestionării unor imobilizări corporale cu valoarea inițială de 543858,54 de mii de lei, ceea ce nu reflectă corespunzător valoarea reală a activelor deținute și utilizate de „Termoelectrica”, neajustarea valorii pentru stocurile învechite și cu mișcare lentă, în valoare de circa 107851,02 mii de lei, lipsa unor acțiuni în privința activelor în curs de execuție cu valoarea de 85147,53 de mii de lei, admiterea erorilor în modul de prezentare a situațiilor financiare consolidate și a raportului conducerii prin diminuarea veniturilor și cheltuielilor cu 10184,8 mii de lei etc.
Totodată, entitatea-fiică a „Termoelectrica” înființată în 2017 – S.R.L. „InfoBon”, care este responsabilă de distribuirea consumului de energie termică pe apartamente și generarea ordinelor de plată pentru consumatorii finali cu încasarea plăților respective pentru a fi transferate fondatorului, a înregistrat anul trecut profit net în valoare de peste 6,941 de milioane de lei, în descreștere față de anul 2019 cu peste 9,786 de milioane de lei. O diminuare se constată și la veniturile totale acumulate, care în anul 2019 au însumat 24781,25 de mii de lei, iar în anul 2020 – 15896,51 mii de lei.
Potrivit auditorilor, în aceeași perioadă, cheltuielile entității au crescut cu peste 2,2 milioane de lei, constituind 7,939 de milioane de lei.
De asemenea, în anul 2020, S.A. „Termoelectrica” a preluat 24 de bunuri de la SA „Termocom” în procedură de faliment, dintre care 18 au fost ulterior comercializate la licitații cu strigare și reducere. Nouă bunuri au fost comercializate cu 50 la sută din prețul de expunere, în toate cazurile participând doar doi operatori economici.
„Deși, în linii generale, societatea a desfășurat procesul de comercializare a activelor neutilizate în mod regulamentar, se atestă existența unor lacune ale cadrului normativ aferent care pot compromite eficiența și transparența procesului dat. Astfel, în condițiile în care reglementările actuale, în cazul participării a doi sau mai mulți potențiali cumpărători, permit de a reduce prețul până la 50 la sută se denotă riscul de participare formală, printr-o înțelegere prealabilă, doar pentru posibilitatea obținerii reducerii menționate”, cităm din raportul Curții de Conturi.
Instituția de audit a atras atenția asupra necesității urgente de asumare a unor decizii manageriale pentru elucidarea situațiilor expuse, consolidarea sistemului de control intern care să asigure gestionarea eficientă a riscurilor de conformitate.
Menționăm că cel care a condus SA „Termoelectrica” în ultimii ani, Veaceslav Eni, este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și și-a anunțat demisia din această funcție începând cu data de 1 decembrie curent.









































































