13:44:35 12.04.2024
Stiri

ATAC cibernetic masiv la „Poșta Moldovei”: Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost sistată. Reacția Guvernului

Actualitate 21.02.2024 12:05 Vizualizări2020 Autor: Ziarul National
ATAC cibernetic masiv la „Poșta Moldovei”: Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost sistată. Reacția Guvernului


Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a fost supusă marți, 20 februarie, unui atac cibernetic masiv, iar prestarea serviciilor poștale și financiare a fost sistată până la recuperarea sistemului.

Problema nu a fost remediată nici la această oră, iar prestarea serviciilor a fost reluată astăzi doar parțial.

„Ssistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware, care a afectat funcționalitatea acestuia și datele critice. Evenimentul respectiv este un incident de securitate a informației, cu statut critic, drept consecință a fost sistată prestarea serviciilor în data de 20 februarie. Conform politicii în domeniul securității informației a Î.S. „Poșta Moldovei”, a fost menținută confidențialitatea datelor întreprinderii, a clienților și furnizorilor, însă atacul a afectat disponibilitatea acestora. Momentan, echipa întreprinderii depune tot efortul pentru recuperarea și remedierea situației. Din 21 februarie a fost reluată prestarea parțială a serviciilor”, susține administratoarea interimară de la „Poșta Moldovei”, Violeta Cojocaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a afirmat că autoritățile „iau în serios acest incident”, care este în continuare examinat de către specialiștii responsabili.

„Se lucrează la restabilirea sistemului. Lucrează o echipă interinstituțională pentru a garanta că astfel de incidente legate de securitatea cibernetică nu se vor produce în viitor. Eforturile sunt orientate pe recuperarea completă și sigură a sistemelor afectate, precum și investigarea circumstanțelor acestui atac, pentru a determina cine sunt responsabilii, urmările și consecințele, cu elaborarea de recomandări și pentru alte instituții”, a declarat Daniel Vodă, după ședința de astăzi a Guvernului.

Aceeași sursă a îndemnat cetățenii să fie vigilenți și să nu acceseze mesaje electronice care vin din surse nesigure.

Recent, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a atenționat vizavi de înregistrarea unui șir de atacuri cibernetice de tip Phishing (Lumma Stealer) ce vizează serviciul poștă electronică guvernamentală.

„Aceste mesaje extrem de elaborate folosesc tactici de manipulare psihologică pentru a-i face pe oameni să reacționeze impulsiv. Campania de phishing implică trimiterea de e-mailuri ce pretind a fi expediate din partea unei instituții de încredere sau organizații cunoscute, în încercarea de a convinge destinatarii să descarce conținut obsfuscat .rar sau .pdf ce în esență ascunde un cod malițios .exe, ce urmărește colectarea de informației de la victime. În calitate de Centru guvernamental de reacție la incidente de securitate cibernetică, STISC recomandă evitarea descărcării atașamentelor necunoscute, blocarea și raportarea expeditorului la adresa: incidents@stisc.gov.md. Vă îndemnăm să verificați întotdeauna potențialele semne ce ar sugera caracterul malițios al mesajelor precum: adresa neobișnuită de e-mail a expeditorului, greșeli gramaticale sau date de contact necorespunzătoare zonei geografice (nume, prenume neobișnuite, nr de telefon etc)”, se arată în apelul lansat de STISC.

Aceeași sursă a precizat că atacurile cibernetice pot avea consecințe nefaste și a îndemnat funcționarii să nu deschidă și să nu descarce atașamente de la email-uri spam sau necunoscute, să configureze conturile la „cel mai mic privilegiu” pentru a reduce impactul atacurilor prin setarea configurărilor de securitate avansate, să activeze autentificarea cu doi factori și să schimbe parolele pentru conturile și sistemele pe care le dețin, să mențină browser-ul la zi, dar și să aplice corecții de securitate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md