ARHIVĂ // 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România: Mii de documente ale Sfatului Țării, DIGITALIZATE și puse la dispoziția publicului, datorită unor scanere performante procurate de România pentru Agenția Națională a Arhivelor


Mii de documente ale Sfatului Țării, care a decis Unirea Basarabiei cu România acum 105 ani, inclusiv stenograma ședinței din 27 martie 1918, lista membrilor „Sfatului Țării”, Declarația privind Unirea Basarabiei cu România și pecetea care era utilizată în actele emise din perioada respectivă, vor fi puse la dispoziția publicului.
Agenția Națională a Arhivelor (ANA) a prezentat vineri, 24 martie, versiunea digitalizată a Fondului „Sfatului Țării” (F. nr. 727), care cuprinde în total circa 19 mii de documente.
Documentele vor putea fi accesate de publicul larg, acest lucru fiind posibil grație unui grant de 25 de mii de euro oferit de Ministerul de Externe al României prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).
Potrivit directorului Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, cu banii donați de România au fost achiziționate două scanere performante pentru digitalizarea documentelor pe suport de hârtie și a copiilor documentelor microfilmate. De asemenea, în cadrul proiectului au fost traduse în limba română inventarele Fondului.
„Documentele digitalizate vor fi accesibile cercetătorilor pe platforma Agenției Naționale a Arhivelor în sala de studiu și tuturor cetățenilor prin intermediul pagii web”, a precizat Igor Cașu.
La eveniment au participat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova, Radu Gruia, șeful Secției politice, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Republicii Moldova, Silviu Tabac, șeful Cabinetului de Heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ecaterina Dimancea-Dumbrăveanu, coordonator de proiect la Institutul Cultural Român de la Chișinău și Corina Lungu de la Ministerului Educației și Cercetării.
Pe parcursul întrunirii, oaspeții au vizitat Expoziția de documente organizată de Agenția Națională a Arhivelor în care au fost expuse documente din perioada domniilor lui Ștefan cel Mare și Miron Barnovschi, documente din Fondul „Sfatului Țării”, parte din patrimoniul Fondului Arhivistic.
Totodată, participanții la eveniment au avut posibilitatea să cunoască procesul de restaurare și digitalizare a documentelor de arhivă.









































































