APROBAT // Pădure pe 145 de mii de hectare, plantată în următorii 10 ani, creșterea a 860 de milioane de puieți și extinderea până la cel puțin 15% a suprafeței împădurite pe teritoriul R. Moldova: „Putem lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde”


R. Moldova ar putea planta, în următorii 10 ani, arbori, puieți și ar putea reabilita vegetația forestieră pe o suprafață de cel puțin 145 de mii hectare. Acțiunile vor fi desfășurate atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri cu vegetație forestieră degradată.
Obiectivul menit să sporească reziliența la schimbările climatice pe termen lung prin conservarea și dezvoltarea resurselor forestiere naționale este fixat în Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP) pentru perioada 2023-2032 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2023-2027, document aprobat vineri, 17 februarie, de Guvern.
Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a afirmat la ședința Cabinetului de miniștri că autoritățile urmăresc extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră până la cel puțin 15% din suprafața republicii către 2032, creșterea potențialului productiv cu 10% față de cel existent, plantații forestiere noi pe 110 mii ha și terenuri reabilitate pe 35 mii ha, reducerea suprafeței de terenuri degradate cu 45 mii ha etc.
Printre acțiunile incluse în PNERP se numără reducerea suprafeței terenurilor puternic erodate cu 15 mii ha către 2032, întărirea carcasei hidrologice prin împădurirea a 15 mii ha de fâșii riverane, diminuarea proceselor de eroziune a solurilor și protejarea a circa 350 mii ha de terenuri agricole prin crearea a 10 mii de perdele forestiere de protecție a câmpurilor agricole, creșterea a circa 860 de milioane de puieți, consolidarea capacităților de gestionare a fondului forestier prin digitalizarea proceselor și perfecționarea cadrului legal care reglementează domeniul.
Programul va fi finanțat din bugetul de stat și din fondurile partenerilor de dezvoltare.
„Pentru republica noastră, afectată de secete și alte efecte ale schimbărilor climatice, împădurirea este o prioritate. Restabilirea suprafețelor de păduri va îmbunătăți volumul de apă în râuri, iazuri și fântâni și fertilitatea solurilor, va restabili flora și fauna din R. Moldova. Realizarea acestui program cere implicarea întregii societăți, de aceea fac un apel la solidaritate către tineri, voluntari, organizațiile neguvernamentale și către oamenii din localități să se implice în campaniile de împădurire și de colectare de semințe, care vor fi anunțate de autorități. De asemenea, mă adresez deținătorilor de terenuri publice și private să participe cu terenurile lor în procesul de împădurire. Cu eforturi comune, putem lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde, un mediu de trai mai primitor”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după ce Guvernul a aprobat PNERP.













































































