00:38:43 08.10.2022
Stiri

Anunț după finalizarea ultimei evaluări a FMI la Chișinău: R. Moldova poate accesa 27 de milioane de dolari

Actualitate 22.09.2022 10:53 Vizualizări672 Autor: Ziarul National
Anunț după finalizarea ultimei evaluări a FMI la Chișinău: R. Moldova poate accesa 27 de milioane de dolari


Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat evaluarea programului de finanțare susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și a anunțat că Republica Moldova poate accesa 27 de milioane de dolari.

Guvernul anunță că acești bani vor cheltuiți pentru realizarea reformelor esențiale ce vizează sporirea rezilienței R. Moldova și acoperirea cheltuielilor socio-economice.

„Finanțarea este necesară în situația în care războiul din Ucraina continuă să afecteze Republica Moldova - inflația, creșterea prețurilor la alimente și energie, dar și riscurile legate de criza energetică implică efort sporit din partea Guvernului de la Chișinău. În acest context, directorii FMI au apreciat autoritățile moldovenești care, în pofida perioadei dificile, respectă angajamentul ferm pentru realizarea reformelor structurale sprijinite de FMI în domeniul fiscal, financiar, consolidarea statului de drept și combaterea corupției”, arată Guvernul într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă precizează că FMI a salutat politicile promovate de autorități în vederea protejării celor mai vulnerabile categorii de populație, afectate de creșterea costurilor la energie și alimente. În același timp, a fost subliniată importanța sporirii impactului programelor de asistență socială, extinderii bazei de impozitare internă și avansării reformelor în domeniul energiei și al întreprinderilor de stat.

Consiliul de directori executivi a îndemnat autoritățile R. Moldova să asigure în continuare promovarea unui mix adecvat de politici, având în vedere presiunile inflaționiste persistente și constrângerile de finanțare bugetară. Ei au reiterat că, pentru a face față șocurilor ce pot deveni mai persistente, va fi extrem de important de a asigura în continuare flexibilitatea cursului de schimb și menținerea rezervelor valutare adecvate.

Amintim că Programul susținut de FMI, cu o durată de 40 de luni, a fost aprobat pe 21 decembrie 2021 și este finanțat printr-un credit în mărime totală de circa 784 de milioane de dolari, dintre care 217 milioane au fost deja debursate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md