05:52:29 24.04.2024
Stiri

ACTUALIZARE // ANTA le cere șoferilor de microbuze și autobuze să presteze neîntrerupt serviciile de transport rutier și îi avertizează că abaterile de la orarul de curse vor fi sancționate cu amenzi usturătoare

Actualitate 26.02.2024 09:40 Vizualizări11072 Autor: Ziarul National
ACTUALIZARE // ANTA le cere șoferilor de microbuze și autobuze să presteze neîntrerupt serviciile de transport rutier și îi avertizează că abaterile de la orarul de curse vor fi sancționate cu amenzi usturătoare


ACTUALIZARE // Transportatorii din R. Moldova nu se tem de amenzile anunțate de Agenția Națională Transport Auto (ANTA) și anunță că în zilele de 27, 28 și 29 februarie vor fi sistate rutele raionale și interraionale.

Aceștia sunt nemulțumiți de modificările efectuate la legislația din domeniul transporturilor, numindu-le „reglementări antieuropene”, în timp ce autoritățile susțin că acestea vor duce la oferirea de servicii mult mai calitative pasagerilor.

Mai mult, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) reclamă presiuni fără precedent din partea autorităților și amenință cu „o serie de proteste ulterioare”.

„Listele negre întocmite cu grijă de gările grupării Vîlcu - Andronachi, în care se conțin denumirile întreprinderilor care vor participa la protest și transmise ministrului Andrei Spînu și ANTA, sunt distribuite reprezentanților Cancelariei de stat în teritoriu, inspectoratelor raionale de Poliție, primarilor afiliați unui partid politic. Conducătorii întreprinderilor de transport au fost amenințați inclusiv cu probleme personale de ordin penal, cu pierderea businessului ș.a.m.d., cu scopul de a-i convinge să renunțe la protest. S-a ajuns chiar și la amenințarea șoferilor care sunt îndemnați de către angajații Poliției să iasă la rute chiar și fără actele eliberate de companiile de transport, fiind date promisiuni că în aceste zile nu vor fi verificați. Însă, dacă nu „vor asculta sfatul”, vor fi persecutați pe viitor. Gările auto contactează transportatorii iliciți pentru a-i atrage în procesul de transportare a călătorilor, iarăși făgăduindu-le că nu vor fi sancționați. Regretăm că autoritățile nu doresc să înțeleagă mesajul nostru care se reduce la dorința de a adapta legislația națională din domeniul transporturilor la cea europeană, excluderea din ramura noastră a schemelor de corupție și a tot felul de grupări care au rolul de căpușe. Autoritățile au ales calea confruntării cu transportatorii și insistă asupra promovării unor scheme ilegale”, se arată într-un mesaj al APOTA transmis presei.Agenția Națională Transport Auto (ANTA) îndeamnă operatorii de transport să presteze neîntrerupt serviciile de transport rutier pentru a evita încălcarea drepturilor călătorilor.

Solicitarea ANTA a fost făcută după ce transportatorii au amenințat că vor suspenda cursele raionale și interraionale în zilele de 27, 28 și 29 februarie, fiind nemulțumiți de ultimele modificări la legislația din domeniul transporturilor.

ANTA reamintește, în context, operatorilor de transport rutier autorizați în transport rutier de persoane despre angajamentele asumate odată cu solicitarea și obținerea actelor permisive pentru această activitate și anume asigurarea plecării la timp a vehiculelor rutiere.

„Nerespectarea prevederilor Codului transporturilor rutiere al R. Moldova atrage după sine sancționarea cu amendă în mărime de la 240 (12 000 MDL) la 270 (13 500 MDL) de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere și amendă de la 400 (20 000 MDL) la 450 (22 500 MDL) unități convenționale aplicată persoanei juridice, conform art. 197 alin. (29) Cod contravențional. În cazul în care operatorul de transport rutier nu va efectua lunar cel puțin 10% din totalul curselor prevăzute în graficul de circulație în decurs de trei luni consecutive sau nu va efectua mai mult de 30% din totalul curselor prevăzute în graficul de circulație în decursul unei luni calendaristice, cu excepția curselor suspendate din cauza stării drumului sau a condițiilor climaterice nesatisfăcătoare, constatate de către organul responsabil de sectorul de drum respective, precum și săvârșirea în decurs de 12 luni consecutive, la aceeași cursă, cinci încălcări ce țin de nerespectarea itinerarului și graficului de circulație, autorizația de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic local, municipal, raional și interraional se retrage de către Agenție”, precizează ANTA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md