10:58:58 24.05.2022
Stiri

ANSP anunță că în R. Moldova NU au fost înregistrate cazuri de hepatită necunoscută în rândul copiilor: Deja circa 300 de îmbolnăviri la nivel mondial

Actualitate 11.05.2022 10:44 Vizualizări1409 Autor: Ziarul National
ANSP anunță că în R. Moldova NU au fost înregistrate cazuri de hepatită necunoscută în rândul copiilor: Deja circa 300 de îmbolnăviri la nivel mondial


Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) susține că în R. Moldova nu au fost înregistrate până marți, 10 mai, cazuri de hepatită severă de etiologie necunoscută în rândul copiilor, manifestate prin icter și simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree, vomă.

O creștere a cazurilor de hepatită acută severă de etiologie necunoscută în rândul copiilor a fost raportată pentru prima dată de Marea Britanie către sistemul de notificare al Regulamentului Sanitar Internațional al OMS, la 5 aprilie 2022. În urma acestei alerte, mai multe țări din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European, Statele Unite și alte țări au raportat astfel de cazuri.

Conform datelor raportului Centrului European de Control al Bolilor, la nivel mondial au fost raportate circa 300 de îmbolnăviri. În Marea Britanie au fost raportate 145 de cazuri, câte 35 în SUA și Italia, 22 în Spania, 12 în Israel, șase în Olanda, câte patru în România și Portugalia etc.

Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitice A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri. Tabloul clinic este de hepatită acută severă care necesită spitalizare cu icter și creșterea semnificativă a transaminazelor hepatice. În majoritatea cazurilor, debutul icterului a fost precedat de o boală gastrointestinală cu vărsături, diaree și greață.

Până acum, cei mai mulți pacienți, pentru care sunt disponibile informații s-au recuperat, dar un număr de pacienți au evoluat spre insuficiență hepatică acută și au necesitat transplant hepatic.

Investigații epidemiologice și de laborator detaliate ale cazurilor sunt încă în desfășurare pentru a determina etiologia bolii. OMS nu recomandă nicio restricție privind călătoriile și/sau comerțul cu țările în care sunt identificate cazuri, în baza informațiilor disponibile în prezent.

Specialiștii recomandă respectarea bunelor practici de igienă generale, inclusiv igiena mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor în locurile frecventate de copii. Totodată, părinţii şi însoţitorii copiilor sunt îndemnați să fie atenţi la semnele hepatitei acute (apariția icterul-culoarea galbenă a fetei și mucoasei ochilor, urina întunecată la culoare), semnele gastro-intestinale (greață, vărsături, diaree, dureri abdominale) premerătoare apariției icterului şi să se adreseze la medicul de familie sau la serviciul de urgență, la primele simptome.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


dollieeu3 11.05.2022 11:41

Donaldkek 16.05.2022 17:31

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md