15:17:14 19.04.2024
Stiri

Andrei Spînu DESCONSIDERĂ temerile experților în privința unor puncte PROBLEMATICE din anexele SECRETE ale contractului cu „Gazprom”. Ministrul l-a numit MINCINOS pe Igor Munteanu, iar ultimul a reacționat: „Mă uimește AROGANȚA dânsului…”

Actualitate 06.10.2022 12:14 Vizualizări1630 Autor: Ziarul National
Andrei Spînu DESCONSIDERĂ temerile experților în privința unor puncte PROBLEMATICE din anexele SECRETE ale contractului cu „Gazprom”. Ministrul l-a numit MINCINOS pe Igor Munteanu, iar ultimul a reacționat: „Mă uimește AROGANȚA dânsului…”


Fostul deputat al Blocului „ACUM”, Igor Munteanu, susține că anexele secrete ale contractului semnat anul trecut de „Moldovagaz” și „Gazprom” conțin câteva puncte problematice, care îi va pune într-o situație dificilă pe consumatorii din dreapta Nistrului, care achită cu regularitate și conștiincios consumul de gaze. Mai exact, „Moldovagaz” și-ar fi asumat să plătească volumul de gaze contractat de la „Gazprom”, iar asta ar însemna, teoretic, că datoria acumulată de la faptul că transnistrenii nu achită va trebuie plătită.

„Domnul ministru Spînu știe de trei lucruri modificate în anexele 14 și 19. Prevederile din anexa 14 anulează posibilitatea de a obține volume de gaze naturale prin Isaccea, în regim revers. Este o modificare față de contractul original din 2006. Am făcut referință și la două prevederi modificate în punctul 1.1.2 din contract din anexa nr. 19. Se folosește o prevedere prin care „Moldovagaz” se obligă să primească și după asta să achite tot volumul de gaze care este livrat de „Gazprom”. Chiar dacă există această senzație că transnistrenii nu o să plătească și noi nu o să ne asumăm această datorie, ea va fi la balanța „Moldovagaz”, în care Guvernul R. Moldova este acționar cu 34,6 la sută. A doua prevedere la care am făcut referință este că tot ce depășește 5,7 milioane de metri cubi, consum conform contractului, se taxează cu un tarif suplimentar pentru transportarea pe teritoriul Ucrainei. Aici apare întrebare cine plătește pentru consumul din Transnistria? De exemplu, în luna august, Transnistria consuma de trei ori mai mult decât malul drept al Nistrului, iar în luna decembrie, conform desfășurătorului care e parte din anexa nr. 19, ei vor consuma circa opt milioane de metri cubi pe zi, iar noi șapte milioane. Toate aceste lucruri trebuie explicate”, a declarat Igor Munteanu ieri-seară, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cel care împreună cu directorul de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a negociat contractul de furnizare a gazelor în R. Moldova, l-a acuzat de minciună pe Igor Munteanu.

„Domnule Munteanu, vă rog să nu induceți lumea în eroare. Pentru transportul în regiunea transnistreană achită „Tiraspoltransgaz”. Dacă ați fi urmărit măcar un pic declarațiile „Moldovagaz” și directorului Vadim Ceban, atunci ați fi văzut că, în șase luni din 2021, 2022 au achitat 5 000 000 de dolari. În rest, tot ce afirmați dvs… nu s-a schimbat nimic din contractul precedent. Vă rog să nu faceți speculații privind criza energetică. Orice comunică domnul Munteanu nu este adevărat. Referitor la celelalte subiecte nici nu vreau să comentez, pentru că toată lumea știe că Tiraspolul nu a achitat și acea prevedere e în contract de foarte mult timp („Moldovagaz” își asumă să plătească tot volumul de gaze). Nu este adevărat nici despre ceea ce spune Igor Munteanu despre coridorul transbalcanic. Nu există o asemenea prevedere și nu știu de unde domnul Munteanu a scos-o. Noi suntem interconectați tehnic și cu România și cu acest coridor transbalcanic, și pe partea de nord. Conectarea mai complicată este la Grebeniki. Noi suntem într-o situație foarte complicată, iar speculațiile, neadevărurile, iar pe alocuri minciunile spuse provoacă panică în societate. Este regretabil că unele persoane, care se consideră experți, fac acest lucru”, a acuzat Spînu.

În replică, Munteanu a subliniat că tot ce a spus e scris în anexele secrete semnate anul trecut cu „Gazprom”.

„Pe mine mă uimește aroganța domnului ministru Spînu, mai ales că e vorba de un contract secretizat. Iar etichetările pe care le aruncă în stânga și dreapta, minciuni, alegații, speculații, nu ne vorbește decât despre cultura rudimentară și lipsa celor șapte ani de acasă. Dânsul nu are monopol asupra adevărului, iar toate lucrurile pe care le-am spus au fost extrase din aceste anexe. Oamenii trebuie să știe. Eu nu am inventat nimic și nu am niciun interes să pun într-o lumină defavorabilă sau proastă actuala guvernare. Eu vreau ca această guvernare să aibă performanța care să o facă credibilă în fața oamenilor și să facă performantă în raport cu procesul la care trebuie să avansăm. Mă refer la aderarea la UE. Eu sunt un adept convins al aderării R. Moldova la UE și contribuția colegilor mei, a mea personală este doar pentru ca să accelerăm acest proces, dar nu în condiții de obscuritate sau scheme la care putem să lunecăm foarte frumos”, a precizat Munteanu.

De asemenea, fostul deputat și unul dintre fondatorii Comitetului pentru Unitate și Bunăstare (CUM) a scos în evidență faptul că „Energocom”, care este împins cu insistență către traderii din România, nu este tocmai o firmă imaculată.

„Acest „Energocom” este vizat în 12 cauze penale deschise pentru negocieri directe. Acest lucru face parte din legalitatea otrăvită. Eu nu cred că acest lucru reprezintă un fundament serios, pentru ca să credem că ceea ce fac ei va fi totalmente la standardele bunei guvernări. Din acest motiv, cred că trebuie să fim mai transparenți și să nu aruncăm în stânga și dreapta cu etichete, deoarece ministrul care a spus aceste lucruri s-ar putea să se trezească în situația în care să-și mănânce căciula. Toată lumea trebuie să aibă dreptul să-și exprime opinia și să nu existe această atitudine de senior, care știe cel mai bine pentru toată lumea. A mai fost o asemenea verticală a puterii și nu am ajuns acolo unde trebuia să ajungem”, a adăugat Igor Munteanu.

R. Moldova are nevoie de alternative sănătoase față de actualele monopoluri dictate de Rusia, dar și de Republica Sheriff și MGRES

Sursa citată a subliniat că singura opțiune corectă pentru R. Moldova este să accelereze conectarea la piața europeană și să diversifice accesul furnizorilor de energie pe piața din R. Moldova, în primul rând din România.

„Totuși, nu trebuie să trăim din pomană, ci să atragem alternative sănătoase de piață față de actualele monopoluri dictate de Rusia și acoliții săi transnistreni (Republica Sheriff și MGRES). Aceste alternative trebuie să fie sustenabile și transparente. Totodată, mă bucur că acțiunea noastră, a grupului CUB, de a scoate anexele secrete semnate în 2021 la lumină a forțat „Moldovagaz” să extragă 5 000 000 de dolari pentru tarifele de transport din buzunarele fără fund ale capilor regimului separatist. Vă rog să mă credeți - nu ar fi existat niciun alt mijloc de a face oligarhii transnistreni să accepte să plătească, zilele trecute, tariful de transport, dacă nu am fi pus presiune. Prietenii știu de ce... Este evidentă o primă realizare a CUB și, în mod obiectiv, eu cred că actualul Guvern ar trebui să fie mulțumit de rezultatele inițiativei noastre, evident dacă realizează unde se găsește și cu ce se confruntă realist vorbind. Altminteri, aroganța sa va crește costurile deciziilor eronate. Atunci când în loc de mulțumire auzim din partea unui ministru etichetări obraznice, eu cred, personal, că este o rușine. Cetățenii merită să fie tratați cu respect și demnitate”, a conchis fondatorul CUB.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md