23:28:00 19.07.2024
Stiri

ANALIZĂ // Summitul CPE, ocazie UNICĂ de a prezenta liderilor europeni potențialul investițional al R. Moldova

Actualitate 01.06.2023 14:59 Vizualizări1491 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Summitul CPE, ocazie UNICĂ de a prezenta liderilor europeni potențialul investițional al R. Moldova
Președintele Bulgariei, Rumen Radev și Maia Sandu, la Summitul CPE


Summitul Comunității Politice Europene (CPE) este o oportunitate excelentă de a atrage atenția viitorilor investitori străini. Iar proiectele deja aflate în proces de implementare pot demonstra potențialul investițional al Moldovei în diverse sectoare. Despre aceasta scrie Agenția InfoMarket, care a menționat că „așa cum băncile se deschid acolo unde lucrează clienții lor, tot așa și politicienii atrag afaceri care, la rândul lor, caută și sprijin politic”.

Totodată, Agenția a trecut în revistă investițiile majore din ultimii ani în diverse domenii: comunicații și tehnologie, agricultură, energie, asigurări etc. În sectorul bancar, printre cele 10 bănci comerciale deținute de investitori străini, este remarcată Moldindconbank, al cărei acționar majoritar este Doverie United Holding AD din Bulgaria.

„Acest holding a luat naștere dintr-un fond de privatizare. Doverie funcționează de peste 20 de ani și a reușit să își stabilească o reputație de investitor serios. Principalul acționar al holdingului este Sopharma, cel mai mare grup de companii din Bulgaria, care cuprinde 50 de entități juridice. Acțiunile Sopharma sunt la mare căutare la Bursa de Valori din Sofia. Cu toate acestea, în 2020, acestea au fost depășite de acțiunile Doverie Holding, care s-a datorat achiziției Moldindconbank. În mod curios, spre deosebire de ceilalți doi noi investitori în băncile moldovenești, Doverie Holding nu a avut anterior în propria structură de acționariat nicio instituție financiară sau de credit”, se indică în comentariul Аgenției.

În decurs de doi ani, după cum s-a anunțat, în dezvoltarea și modernizarea băncii s-au investit peste 10 milioane de euro.

„Moldindconbank deține active de 26,5 miliarde de lei (a doua cea mai mare valoare din sistem); are 1,09 milioane de carduri de plată, 158 de subdiviziuni în țară (lider la acest capitol) și este o bancă de importanță sistemică”, se mai spune în analiză.

Potrivit portalului de știri economice, oricât de atractivă ar fi Moldova pentru investitorii cu tradiție, orice stat are nevoie de noi injecții - atât monetare, cât și tehnologice.

„Summitul Comunității Politice Europene este o ocazie unică pentru Moldova de a prezenta țara, pe teritoriul său, aproape tuturor statelor europene, reprezentate de liderii acestora. Afacerile îi urmează pe politicieni, la fel cum politicienii se ghidează după interesele economice ale oamenilor de afaceri. Este necesar să fie create condiții pentru ca interesele reciproce să coincidă în atragerea și protejarea investițiilor în Republica Moldova”, se mai arată în analiza Agenției InfoMarket.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md