06:44:07 01.03.2021
 
Stiri

ANALIZĂ: Dinastiile de la Kremlin și viitorul Rusiei

Actualitate 26.01.2021 12:51 Vizualizări2830 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ: Dinastiile de la Kremlin și viitorul Rusiei


Actualul stat rus își trasează genealogia geopolitică din sec IX d.Hr., când a fost creată Rusia Kieveană și ulterior marele ducat al Moscovei, acest lucru fiind stabilit de către prima dinastie Rurikidă, care a domnit vreme de aproape 800 de ani.

Întemeierea s-a bazat pe crearea rutelor comerciale scandinavo-baltico-pontico-asiatice prin cele două sisteme de interconectare fluvială a Mării Baltice cu Marea Neagră, via Nipru, și a Mării Baltice cu Marea Caspică, via Volga. Astfel, aceste rute comerciale au condus la crearea orașelor Novgorod, Smolensk, Kiev și Moscova, construite cu aurul și argintul Califatului din Bagdad și Imperiului Roman de Răsărit de la Constantinopol. În această perioadă, mai ales după recucerirea independenței față de tătari, a început marea expansiune estică de cucerire a Siberiei și a Asiei hanatelor mongole.

A doua dinastie, Romanov, care a domnit timp de 300 de ani, a fost instalată la putere printr-un sobor al boierilor, iar Mihail I a fost ales țar, fiind văr cu ultimul țar Rurikid, deoarece tatăl lui, Fiodor, în urma unui tratat de pace cu Polonia, a fost forțat în monahism și a devenit Patriarhul Filaret al Bisericii Ortodoxe Ruse. În timpul acestei dinastii, Rusia a devenit imperiul tricontinental, dar mai ales predominant în Eurasia de la Baltică și Marea Neagră până în Caucaz, stepele asiatice, Hindu Kush și țărmul Pacificului.

A treia dinastie este una politică, dar care a acționat ca o familie de țari: PC URSS. Înființată de Lenin și consolidată de Stalin, „dinastia” partidului comunist a transmis puterea înăuntrul propriului sistem, astfel încât „gulagul popoarelor” a fost condus de Hrușciov, Brejnev, Andropov, Cernenko, Gorbaciov și Elțin.

Toate cele trei dinastii au urmat un ciclu de ordo ab chao / solve et coagula. Rurikizii au înființat statul, după ei a urmat haosul, au venit Romanovii, au restabilit ordinea, au continuat expansiunea, urmând ca Nicolae al II-lea să abdice și să urmeze iar haosul, fiind chiar un război civil, terminat cu instalarea dinastiei sovietelor bolșevice. Gorbaciov a liberalizat sistemul care a ajuns în colaps, URSS a devenit istorie, iar Elțin a continuat haosul, urmând ca ex-colonelul KGB, Vladimir Putin, să preia puterea, să restabilească ordinea și să stopeze procesul de dizolvare a Rusiei, la care s-a adăugat și menținerea „adâncimii strategice” prin conflictele „înghețate”.

La ora actuală, dupa 20 ani de „domnie” și cu încă două mandate „constituționale” de președinte, se pune problema „moștenitorului” de la Kremlin, deoarece sistemul de putere existent nu acceptă outsiders și dorește să se perpetueze în aceeași matrice. Acum, pe fonul arestării ilegale a lui Navalny, al posibilelor proteste continue, dar mai ales al extinderii lor și a creșterii lor, plus al problemelor economice majore, puterea de la Kremlin are de luat decizii strategice: continuarea „dinastiei” post-Putin printr-un ex-KGB/FSB/GRU, cu proiecția haosului și a continuării dizolvării sau o schimbare la 180 de grade prin acceptarea lui Navalny / Mandela al Rusiei. Următorii ani ne vor arăta decizia luată.

Text de Andrei Vlășceanu, analist politic

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md