ANALIZĂ // De ce Federația Rusă strânge în chingi Transnistria


Drumul european al R. Moldova ar putea uni ambele maluri ale Nistrului, iar Rusia „alimentează” Transnistria pentru a o împiedica să se integreze în UE și, astfel, să zădărnicească reintegrarea țării noastre.
Concluzia poate fi făcută dintr-o analiză a Centrului „Expert-Grup” cu titlul „Este posibilă implementarea Acordului de Asociere în regiunea transnistreană?”.
Potrivit experților, implementarea Acordului de Asociere a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/ZLSAC) în regiunea transnistreană este crucială cel puțin din două motive. Primul motiv ar fi politic, fiindcă ar putea servi ca o puternică premisă pentru convergența economiilor din ambele părți ale Nistrului și, respectiv, la reintegrarea țării.
Al doilea motiv ar fi economic, pentru că oferă posibilități suplimentare de a exporta, atrage investitori și a orienta economia pe o traiectorie durabilă de dezvoltare, fapt ce reprezintă elemente vitale pentru regiunea transnistreană, care se confruntă cu o recesiune economică și deficite exorbitante fiscale și de cont curent.
„Potrivit unor estimări, punerea în aplicare a AA/ZLSAC va aduce beneficii nete regiunii transnistrene, stimulând economia cu aproximativ 3-4% anual”, susține experții.
Totuși, Transnistria ar putea rata oportunitățile AA/ZLSAC la începutul anului 2016, atunci când actualele Preferințe Comerciale Autonome acordate de UE vor expira, fiind înlocuite cu taxe de import conform clauzei națiunii celei mai favorizate.
„Astfel, în cazul în care regiunea nu va implementa cel puțin cerințele minime din AA/ZLSAC, aceasta ar putea pierde accesul preferențial la piața UE, fapt ce ar prejudicia economia cu circa de 5% din PIB-ul regiunii. Acest scenariu devine tot mai realist, deoarece până în prezent autoritățile nu au putut ajunge la un acord asupra unui mecanism clar privind implementarea AA/ZLSAC în regiunea transnistreană”, se mai arată în analiza „Expert-Grup”.
La momentul actual, deși regiunea depinde de piața UE în termeni de exporturi, aceasta este mult mai dependentă de importurile din Rusia, economia regiunii nu este auto-suficientă - deficitul uriaș de cont curent este finanțat în mod direct și indirect de Rusia. Totodată, economia regiunii depinde mai mult de cererea internă, alimentată preponderent de Rusia, decât de cererea externă reprezentată preponderent de către UE, iar bugetul Transnistriei este puternic expus liberalizării comerțului exterior, cauzând costuri bugetare iminente ca urmare a eliminării tarifelor vamale.
Astăzi, mai spun experții, Transnistria este pe punctul de epuizare a rezervelor valutare, „rubla transnistreană” fiind susținută puternic prin suportul rusesc.
„Aceste cinci particularități-cheie ale economiei transnistrene reiterează bine-cunoscutul fapt: Rusia are o influență foarte puternică în regiunea transnistreană, în timp ce pârghiile Chișinăului și a Bruxelles-ului sunt relativ slabe. Acest fapt are consecințe evidente asupra comportamentului factorilor de decizie din regiune, precum și asupra preferințelor majorității populației acesteia, care se transpun într-un euro-scepticism puternic în regiune. Aceste sentimente sunt alimentate de faptul că economia transnistreană este construită în așa mod încât AA/ZLSAC cu UE ar putea genera imediat costuri importante (de exemplu, scăderea veniturilor bugetare, șocul de competitivitate), în timp ce beneficiile palpabile sunt așteptate în termen lung și rămân incerte”, cităm aceeași sursă.
„Expert-Grup” afirmă că implementarea AA/ZLSAC în Transnistria ar putea fi „o misiune posibilă”, dacă va fi asigurat un dialog constructiv pe fondul sentimentelor euro-sceptice puternice din regiune, vor fi reduse costurile iminente pe care le implică liberalizarea comerțului, va fi atenuată incertitudinea cu privire la oportunitățile pe termen mediu și lung oferite de AA/ZLSAC regiunii etc.
Ce soluții propune „Expert-Grup” pentru a reuși implementarea AA/ZLAC în Transnistria, citiți AICI.









































































