Amendă de 25 000 de lei pentru RUSUL care a scris „Putin UCIGAȘ” pe poarta Ambasadei Rusiei la Chișinău. Riscă să fie EXPULZAT: „Acest om ar putea fi EXECUTAT în Rusia. Cine-l bucură astăzi pe Putin la Chișinău în plin război de agresiune?”


Cetățeanul rus Alexandr Kudashev, care pe 7 octombrie 2022 a scris pe poarta Ambasadei Rusiei la Chișinău „Putin ucigaș” și a lansat focuri de artificii în curtea misiunii diplomatice, a fost amendat cu 25 000 de lei pentru fapta comisă. De asemenea, Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne i-a respins cererea privind acordarea de azil politic în R. Moldova.
Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, menționează că acest caz seamănă leit cu decizia de expulzare a profesorilor turci din 2018, caz care a bulversat opinia publică internațională și care a condus la pierderea unui proces la CtEDO. Potrivit lui Munteanu, este inadmisibil ca unui om care a protestat împotriva războiului de agresiune rusesc să i se refuze azilul în R. Moldova.
„Pentru că a protestat contra lui Putin la Ambasada Rusiei de la Chișinău, un cetățean rus a fost obligat să achite o amendă de 25 000 de lei de o instanță de judecată din R. Moldova. Judecătoarea Vasilisa Muntean consideră că este o vandalizare să scrii pe poarta ambasadei „Putin ucigaș”, invocând art.288 din Codul penal. Este limpede că decizia instanței este un exces de zel vădit, care aplică o sancțiune disproporționată și nepotrivită atunci când un cetățean, indiferent al cărei țări, decide să-și exprime opinia contra războiului declanșat de Federația Rusă. Mai mult, poarta unei ambasade nu este „un bun cu valoare istorică, culturală sau religioasă”, care ar putea fi vandalizată, conform normei legale invocate (art.288, lit.c)”, a menționat Munteanu.
Decizia primei instanțe din 11 ianuarie 2023 poate fi contestată la Curtea de Apel de către cetățeanul rus Alexandr Kudashev, însă cel mai grav e faptul că instanța ar avea „o vădită poziție agresivă față de dreptul cetățenilor de a protesta contra războiului rusesc”.
„Este un factor pe care nu-l poate explica ritmul lent al reformelor. Între timp, cetățeanul Kudashev a cerut azil politic în R. Moldova. Evident, după un protest anti-război, revenirea în Rusia este drumul spre execuție imediată. Asta numai orbii nu ar putea s-o vadă. La 4 ianuarie 2023 Biroul Migrație și Azil a respins cererea pe motiv că temeiurile invocate de activistul originar din Rusia nu sunt reale pentru că, în opinia șefului Direcției Azil și Integrare, Iulian Popov, „pe teritoriul Rusiei nu se desfășoară conflict armat internațional sau intern și că Rusia nu se află în situație de război, fapt care ar determina aplicantul să pretindă protecția statului R. Moldova.
Este uluitoare concluzia acestui oficial al R. Moldova, care susține în nota sa că solicitantul nu se confruntă cu niciun pericol pentru viața sa în țara de origine și cănimeni nu l-a constrâns să părăsească Federația Rusă. Dacă nu va primi azil politic, acest om ar putea fi executat în Rusia pentru protestul său din Chișinău. În plus, cea mai „liberă justiție” din lume îl obligă să achite cea mai mare sancțiune pentru că a susținut că Putin este un ucigaș. Probabil că judecătoarea Vasilisa are opinia sa statornică pro-Putin. Cazul lui Kudashev seamănă leit cu decizia de expulzare a profesorilor turci din 2018, caz care a bulversat opinia publică și care a condus la pierderea unui proces la CEDO pentru care, până azi, nu au căzut capete și nu s-au plătit costuri. Au plâns niște neveste, familii, copii, și poate oficialii care i-au făcut pe plac lui Erdogan. Cine-l bucură astăzi pe Putin la Chișinău în plin război de agresiune?”, se întreabă politicianul.









































































