„Ambulanța pentru Monumente” din România ar putea „resuscita” și obiecte de patrimoniu din R. Moldova
Asociației Monumentum din România va organiza o școală de vară privind intervenția, restaurarea și conservarea clădirilor de patrimoniu din Republica Moldova, cu participarea arhitecților și altor subiecți interesați, pentru a face schimb de bune practici și experiențe.
La această înțelegere au ajuns astăzi ministrul Culturii, Sergiu Prodan, cu președintele Asociației Monumentum, Eugen Vaida, coordonator al proiectului „Ambulanţa pentru Monumente” din România. La întrevedere au participat și reprezentanți ai Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Institutului Patrimoniului Cultural şi Agenţiei Naţionale Arheologice.
Oaspeții din România s-au arătat deschiși în sprijinirea eforturilor Ministerului Culturii de la Chișinău pentru valorificarea, restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural naţional.
Unul dintre obiectele din lista monumentelor ce necesită intervenție urgentă și de pilotare a unei eventuale cooperări bilaterale este Moara de la Cernoleuca, arată un comunicat de presă al Ministerului Culturii.
Reprezentanții „Ambulanței pentru Monumente” au accentuat importanţa şi rolul comunităţilor locale, dar şi practicile de avizare a proiectelor de salvgardare a monumentelor în România, precum și importanţa educării publicului cu privire la protecţia monumentelor.
„Ambulanța pentru Monumente” este un proiect al Asociației Monumentum, dezvoltat de către o serie de organizații cu activiăți independente în domeniul patrimoniului în mai multe regiuni ale României. Proiectul acționează întru salvgardarea patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps, cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale, sub supravegherea și îndrumarea specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice.
Ambulanța pentru Monumente implică comunitațile în acțiunile de salvgardare sustenabilă a patrimoniului și realizarea evidenței patrimoniului, urmărește creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală și informală participativă după sistemul „hands on training” și recuperează tehnici tradiționale și materiale locale.
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”
Maia Sandu, vizită la Kiev: Va discuta cu Volodymyr Zelenskyy inclusiv despre criza energetică din Transnistria, provocată de Federația Rusă
VIDEO // Dodon, foc și pară după vizita Maiei Sandu la Kiev. Socialistul, care a îndemnat-o anterior pe Maia Sandu să meargă la Putin și să le plătească rușilor pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, vrea izolarea lui Zelenski