10:24:03 22.02.2024
Stiri

Ambasadorul Rusiei la București încearcă să-l DISCULPE pe Serghei Lavrov, care a amenințat că R. Moldova poate fi „următoarea Ucraină”. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea. Noi nu căutăm niciun fel de escaladare...”

Actualitate 08.02.2023 18:29 Vizualizări2247 Autor: Ziarul National
Ambasadorul Rusiei la București încearcă să-l DISCULPE pe Serghei Lavrov, care a amenințat că R. Moldova poate fi „următoarea Ucraină”. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea. Noi nu căutăm niciun fel de escaladare...”


Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, susține că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de Externe Serghei Lavrov, legate de R. Moldova ar fi fost interpretate greşit și dă vina pe Polonia. Potrivit lui Kuzmin, Moscova nu ar fi vrut să ameninţe Chișinăul, ci dimpotrivă, ar fi vrut să atragă atenţia că Occidentul se foloseşte de R. Moldova, aşa cum s-ar fi folosit de Ucraina. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin.


Fostul ambasador al Rusiei la Chișinău a susținut că Polonia ar fi distorsionat sensul comentariilor făcute de Serghei Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse Rossia 24, dar a reluat practic amenințările Moscovei la adresa Chișinăului.

Citește și: Serghei Lavrov, desființat de șeful diplomației UE, după ce a amenințat că R. Moldova poate fi „următoarea Ucraină”: „Altădată era un diplomat respectat… Această declarație îl discreditează din punct de vedere intelectual”

„Din păcate, domnul Duda (preşedintele Poloniei, Andrzej Duda - nr.) sau cineva din Polonia a încercat să interpreteze cuvintele ministrului nostru de externe spunând că următoarea ţintă a agresiunii Rusiei, după Ucraina, va fi Moldova. Înţelesul sau explicaţia ideii exprimate de ministrul nostru de externe este exact pe dos. El a spus că se pare că Vestul se foloseşte de situaţia în care se află Moldova, de faptul că preşedinta Maia Sandu însăşi vrea ca ţara să se alăture alianţei occidentale etc, deci pare că Vestul a ales ca Moldova să urmeze exemplul, să exerseze aceeaşi funcţie ca Ucraina”, a afirmat miercuri ambasadorul Valery Kuzmin, într-o conferinţă de presă, conform News.ro.

El a susținut propaganda Moscovei, potrivit căreia Ucraina ar fi fost „sacrificată pe altarul NATO”, iar rezultatul ar fi o depopulare masivă a ţării, astfel că fosta republică sovietică a ajuns în prezent „o ţară relativ mică”.

„Recent, chiar o analiză americană a arătat că sub controlul regimului de la Kiev, în prezent, ţara are o populaţie de maximum 20-22 de milioane de oameni. Ce înseamnă asta? Nu vorbesc de istoria Ucrainei ca republică socialistă sovietică, atunci când era locuită de 50 de milioane de oameni, acum mai bine de 30 de ani, ci relativ recent, la începutul acestei crize, în 2014, când estimarea populaţiei Ucrainei era de 37-42 de milioane de oameni. Acum, este o ţară relativ mică. E, de fapt, un fel de ţară sacrificată pentru cauza ne-sfântă a agresivei alianţe NATO. Asta a fost ideea ministrului nostru, să explice că este alarmant, dar suntem conştienţi de această realitate, este un indiciu clar că intenţiile occidentale şi planurile - încă nedeclarate deschis - ale Occidentului sunt legate de Moldova. Asta e tot. Altfel, noi nu căutăm niciun fel de escaladare. Escaladarea este motto-ul părţii occidentale, dacă te uiţi la faptele lor. Şi dacă mă puteţi contrazice, aş fi curios să aud”, a mai susținut diplomatul rus.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat recent, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 24, că Occidentul „a pus ochii” acum pe R. Moldova pentru a avea rolul „următoarei Ucraine”, în timp ce președinta Maia Sandu este „pregătită, practic, pentru aproape orice”. „Acest rol este pretins acum de R. Moldova. În primul rând, prin metode specifice și deloc democratice, Occidentul a pus în fruntea republicii un președinte care se avântă în NATO. Ea (Maia Sandu n.r.) are cetățenia Românei, ea este gata să se unească R. Moldova cu România. În general, este gata pentru orice”, a declarat Lavrov, în cadrul unei emisiuni moderate de propagandistul Dmitri Kiseliov.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md