Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu, la deschiderea oficială a Zilei Europene a Limbilor: Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei
„Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei. Republica Moldova și România împart nu doar limba, istoria și tradițiile, ci o cultură întreagă”, a declarat astăzi Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, la Conferința de presă care a marcat deschiderea oficială a Zilei Europene a Limbilor.
Cristian-Leon Țurcanu a precizat în discurs că România, ca parte din proiectul Zilelor Europene a Limbilor la Chișinău, este într-o situație deosebită.
„Ne aflăm într-un spațiu cultural comun și vorbim aceeași limbă. Spre deosebire de celelalte țări participante consider că suntem în avantaj. Vreau să subliniez că, prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei. Noi împărțim nu doar limba, istoria și tradițiile, ci o cultură întreagă, iar acest lucru s-a dovedit repetat în această toamnă și se va dovedi prin amplele manifestări culturale comune, cum ar fi FILIT sau Reuniunea Teatrelor Românești”, a spus diplomatul, citat de Radio Chișinău.
Ambasadorul României a adăugat că este important să se înțeleagă faptul că Europa este un spațiu al toleranței și diversității, iar acest lucru se poate observa prin cultură.
„Toți cei interesați sunt invitați să să cunoască cât mai multe lucruri despre alte culturi europene, să cunoască ce ne unește pe toți în această mare familie europeană”, a precizat Cristian-Leon Țurcanu.
La rândul său, ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, a afirmat că învățarea limbilor străine înseamnă, de fapt, reziliența societății.
„Depunem și vom depune tot efortul ca atât limba română în Republica Moldova, în calitatea sa de pilon al identității noastre, cât și toate limbile europene și mondiale să asigure posibilitatea ca cetățenii să le cunoască, să le învețe”, a spus Sergiu Prodan.
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”
Maia Sandu, discuții cu Recep Erdoğan despre Găgăuzia și pacea din regiune: „Împreună, ne propunem să păstrăm limba găgăuză, listată de UNESCO ca fiind pe cale de dispariție”