02:34:11 27.05.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Alteța Sa Regală Principesa Sofia, vizită în R. Moldova: A discutat cu oficiali, a vizitat instituții emblemetice din perioada interbelică, a copt pâine și a aprins trei lumânări - câte una pentru Ucraina, R. Moldova și România

Actualitate 24.09.2023 11:51 Vizualizări1487 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Alteța Sa Regală Principesa Sofia, vizită în R. Moldova: A discutat cu oficiali, a vizitat instituții emblemetice din perioada interbelică, a copt pâine și a aprins trei lumânări - câte una pentru Ucraina, R. Moldova și România Familia Regală a României


Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, cea de-a patra fiică a Regelui Mihai, s-a aflat, în perioada 17 - 21 septembrie curent, într-o vizită în Republica Moldova.

Pe 18 septembrie, Alteța Sa Regală a participat la un prânz de lucru împreună cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Interlocutorii discutat despre situația geopolitică la granițele Uniunii Europene și despre eforturile de susținere a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Au fost, de asemenea, supuse discuției eforturile de ajutorare în situația crizei umanitare din Ucraina, precum și viitoarele acțiuni publice ale Casei Regale ce privesc stabilitatea europeană și parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova.

Casa Regală a României a susținut Republica Moldova în acest demers prin activitățile sale publice încă de la depunerea cererii de aderare în martie 2022.

În aceeași zi, Principesa Sofia a avut o întrevedere de lucru cu ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, cu care a discutat despre programele de dezvoltare a educației în zonele rurale, parteneriate cu instituții de învățământ din afara țării și deschidere internațională a programelor educaționale din țară, dezvoltarea de proiecte de ecologie și protejarea mediului în școli.În după-amiaza zilei de luni, Alteța Sa Regală a fost primită de Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Petru al Bisericii Ortodoxe din Basarabia la Mitropolie, discuțiile de aici axându-se pe proiectele umanitare desfășurate în lumina războiului din Ucraina, dar și proiectele sociale în satele din Republica Moldova.Principesa Sofia a vizitat și Universitatea de Stat din Moldova, unde a fost primită de către rectorul Igor Șarov, profesori și studenți. În Aula Regina Maria, Alteța Sa Regală a adresat un cuvânt de încurajare studenților, amintind importanța investiției în educație. Studenții care au beneficiat în trecut de Bursele Casei Regale au rostit un cuvânt de bun-venit Principesei Sofia, nelipsind un omagiuadus Reginei Ana, la 100 de ani de la nașterea Sa.

În a doua zi a vizitei sale, Alteța Sa Regală a fost oaspetele municipiului Ialoveni. Principesa Sofia a fist primită de către administrația locală și raională, oameni de afaceri din regiune, dar și de copii catre merg Grădinița „Regina Maria”. Alteța Sa Regală a vizitat și ȘcoalaPrimară „Ion Creangă” din Ialoveni, unde a fost întâmpinată de elevi cu frumoase momente artistice de muzică și dans.

La bustul Regelui Ferdinand I din Ialoveni, Principesa Sofia a depus o coroană de flori.

În după-amiaza zilei de marți, Alteța Sa Regală a vizitat Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, unde a fost dezvelită o placă ce marcheazăre denumirea sălii de festivități a liceului în cinstea Majestății Sale Regina Maria. A avut loc o prezentare a istoriei liceului, care, după ce funcționase ca școală privată de fete încă din 1864, devine, în 1918, prin decretul Regelui Ferdinand, Liceul „Regina Maria”. Alteța Sa Regală a discutat cu elevii liceului, în limba franceză, despre importanța educației, planurile lor de viitor, dar și despre ce înseamnă să ai o carieră în arte și responsabilitățile unui membru al Casei Regale.Principesa Sofia a mers și la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, care se află din anul 2015 sub ÎnaltulPatronaj al Principelui Radu. Acolo, ASR Principesa Sofia s-a întâlnit cu elevii în atelierele de desen tehnic, acuarelă și pictură în ulei, a vizitat expoziția de lucrări de diplomă ale studenților și expoziția de lucrări ale profesorilor liceului.

Mai târziu, Alteța Sa Regală a fost primită la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde a asistat la repetițiile orchestrei Academiei și a vizitat extinsa expoziție de lucrări ale studenților găzduită în clădire.

Pe 20 septembrie, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a efectuat o vizită la Școala Gimnazială „Ion Sârbu” din Mășcăuți, raionul Criuleni, unde a fost întâmpinată cu pâine și sare și a asistat la un recital de muzică folclorică al ansamblului „Răzeșii” din localitate. Oaspetele a făcut un tur al facilităților școlii, care a inclus ateliere de creație și bucătăria, unde masa elevilor este pregătită zilnic.

În continuare, Principesa Sofia a vizitat complexul Eco Resort Butuceni, care susține ecoturismul, alimentația sănătoasă, artele și meșteșugurile și stimulează economia locală. Principesa Sofia a servit prânzul cu bucate locale, produse prin agricultură locală bio, și a participat la discuții despre promovarea zonelor rurale prin turism responsabil.

De asemenea, Alteța Sa Regală a vizitat Complexul Muzeal-Arheologic Orheiul Vechi, care cuprinde câteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei. Acolo, Principesa Sofia a vizitat Muzeul de Arheologie, situl ce cuprinde fostele băi urbane și Schitul „Adormirea Maicii Domnului”, unde Alteța Sa Regală a aprins trei lumânări - una pentru Ucraina, una pentru Republica Moldova și una pentru România.
Foto: Casa Regală a României


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md