ALARMANT! Mai multe animale infectate cu RABIE în R. Moldova. Mii de persoane se adresează la medic după ce au fost mușcate în special de câini


Situaţia epizootologică la rabie în republică continuă să se agraveze, arată datele Centrului Republican de Diagnostică Veterinară.
Potrivit sursei, în nouă luni ale anului curent au fost înregistrate 140 de animale bolnave în 34 de teritorii administrative, comparativ cu 95 în 32 de teritorii în perioada respectivă a anului trecut.
O situaţie epizootologică nefavorabilă, prin diagnosticarea rabiei la animale, se atestă în raioanele Străşeni – 15 animale bolnave, Slobozia – 11, Făleşti – 10, Ungheni – 9, Dubăsari, malul stâng – 8, Orhei, Anenii Noi – câte 7.
Totodată, câte 5 animale bolnave au fost diagnosticate în raioanele Criuleni, Soroca, Taraclia. Iar în 10 raioane, Cahul, Căuşeni, Donduşeni, Ialoveni, Nisporeni, Rezina, Teleneşti, Comrat, Grigoriopol și Râbnița, rabia a fost identificată la câte 3-4 animale.
Virusul rabic, intens circulant în populaţia de vulpi, este transmis animalelor sălbatice (căprior, bursuc, dihore, jder, liliac, şobolan) şi celor domestice (bovine, caprine, ovine, cabaline, câini, pisici).
Ponderea înaltă a animalelor domestice (83%), antrenate în procesul epizootic indică la apropierea periculoasă a surselor de infecţie rabică de populaţia localităţilor, creând posibilităţi reale de apariţie a cazurilor de rabie umană.
Printre măsurile primordiale şi eficiente în optimizarea populaţiei de vulpi, inclusiv şi combaterea rabiei, se numără organizarea şi stimularea vânatului acestor animale şi imunizarea lor contra rabiei.
Datele statistice denotă că peste 4 000 de persoane apelează la medic anual, după ce au fost agresate de animale, de obicei de câini.
Toate persoanele agresate de animale trebuie să se adreseze în mod obligatoriu la medic pentru examinare în vederea deciderii tratamentului specific.






































































