05:56:48 24.04.2024
Stiri

AJUTOR din SUA: Echipamente de ultimă generație, inclusiv pentru investigarea infracțiunilor cibernetice, donat inspectoratelor de POLIȚIE din R. Moldova. Investiție de 2,79 de milioane de dolari

Actualitate 21.02.2024 11:22 Vizualizări668 Autor: Ziarul National
AJUTOR din SUA: Echipamente de ultimă generație, inclusiv pentru investigarea infracțiunilor cibernetice, donat inspectoratelor de POLIȚIE din R. Moldova. Investiție de 2,79 de milioane de dolari
Poză simbol


Inspectoratele de poliție din mai multe raioane ale R. Moldova vor fi dotate cu echipamente și tehnică modernă de investigație pentru a spori capacitatea de reacție și răspuns la incidentele de ordine și securitate publică. La fel, subdiviziunile Poliției naționale vor beneficia de soluții hardware și software specializate pentru a sprijini investigațiile cibernetice. Totodată, vor fi constituite așa-numite secții mobile de poliție, adaptate pentru munca de investigație în teren, prevenirea criminalității și monitorizarea traficului rutier.

Pentru sporirea capacităților oamenilor legii din R. Moldova, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii a Departamentului de Stat din SUA va cheltui 2,790 de milioane de dolari prin intermediul proiectului „Sporirea capacităților Poliției în domeniul ordinii publice și a combaterii criminalității cibernetice în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Proiectul va fi implementat în perioada 2024 - 2025.

Potrivit PNUD Moldova, secțiile mobile de Poliție vor fi amenajate în autovehicule special adaptate, fiecare dintre acestea urmând să ofere spații de lucru pentru cel puțin trei persoane. Pe lângă echipamentele-standard utilizate în activitatea Poliției, mașinile vor dispune de tehnologii care permit localizarea rapidă a incidentelor de ordine publică și, respectiv, deplasarea promptă a echipei de intervenție.

Totodată, proiectul își propune să îmbunătățească și protecția individuală a angajaților Poliției, urmând să fie achiziționate echipamente speciale precum veste antiglonț, căști balistice etc.

De asemenea, va fi achiziționată tehnică pentru patrulare, supraveghere și depistare a incidentelor pe drumurile naționale, cum ar fi dispozitive de vedere pe timp de noapte, detectoare de metale, dispozitive portabile care permit depistarea drogurilor, dar și identificarea automată a automobilelor în baza informațiilor de pe plăcuțele de înmatriculare etc.

„Prin intermediul acestei investiții esențiale, ne angajăm să modernizăm și să întărim capacitățile Poliției Republicii Moldova pentru a asigura un mediu sigur și de încredere în rândul populației. Echipamentele moderne și soluțiile specializate pentru asigurarea ordinii publice și efectuarea investigațiilor cibernetice, finanțate de Guvernul SUA și implementate în cadrul proiectului PNUD, reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării statului de drept și a creșterii eficienței operaționale a forțelor de ordine. Suntem hotărâți să continuăm colaborarea strânsă cu partenerii noștri internaționali pentru a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a afirmat Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne.

Proiectul finanțat de SUA mai prevede dotarea Poliției cu soluții software și dispozitive care permit extragerea, procesarea și analiza datelor din diferiți putători de informații și, ulterior, utilizarea acestora în anchete penale și expertize criminalistice. La fel, vor fi organizate o serie de instruiri în ceea ce privește criminalitatea cibernetică, astfel încât ofițerii de urmărire penală să dețină un nivel necesar de cunoștințe pentru a putea detecta, urmări și investiga activitățile online suspecte sau ilegale.

„Vom sprijini fortificarea capacităților Poliției de a menține ordinea publică și de a combate criminalitatea cibernetică. Aceasta va contribui la modernizarea activității polițienești, susținută de abilități, cunoștințe și instrumente de ultimă generație”, a adăugat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md