ADMITERE // BILANȚ: Circa 25% din locurile bugetare la licență, NEACOPERITE după prima etapă de admitere la universitățile din R. Moldova: Și la master mai sunt locuri libere. Cele două instituții care nu mai au locuri cu burse


Bilanțul sesiunii de bază a admiterii la studii superioare de licență și de master pentru anul de studii 2023 - 2024 arată că circa 75% din locurile bugetare la licență și 83% la master au fost ocupate după prima etapă de admitere la universitățile din R. Moldova.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport sunt singurele instituții care au acoperit în totalitate numărul de locuri bugetare disponibile după sesiunea de bază a admiterii.
Comanda de stat a prevăzut în total 8 732 de locuri bugetare, dintre care 5 307 la licență și 2 864 - la master. Alte 106 de locuri bugetare au fost rezervate cetățenilor statelor cu care R. Moldova are semnate tratate internaționale în domeniul educației.
Potrivit datelor făcute publice de Ministerul Educației și Cercetării, la prima etapă a sesiunii de admitere 2023 au fost înmatriculați în total 14 811 studenți, dintre care 11 388 la licență și 3 423 la master.
Cele mai solicitate specialități rămân a fi Dreptul - circa 15% din numărul total al studenților înmatriculați, Științe economice - circa 13%, Medicină, Stomatologie și Farmacie - 7,1%, Tehnologii informaționale și Comunicații (TIC) - circa 11), Inginerie și activități inginerești - 8,3%.
Pentru turul II al admiterii 2023, instituțiile de învățământ superior continuă înmatricularea la ambele cicluri de studii, oferind 1 353 de locuri bugetare la ciclul I - licență și 492 locuri bugetare la ciclul II - master, la mai multe domenii, inclusiv Științe ale educației, Administrație publică, Științe chimice, biologice, fizice, agricole, ale mediului, Inginerie, Servicii ale securității etc.
La Universitatea de Stat din Moldova au rămas vacante 275 de locuri la licență și 217 la master. Instituția continuă înmatricularea la locurile bugetare rămase la Științe ale educației (128 la licență, 58 la master), Științe chimice, biologice, fizice, matematice și ale mediului (95 la licență, 27 la master), Tehnologii ale informației și comunicare (18 la licență), Arhitectura peisajeră și amenajarea spațiilor verzi (5 la licență), Silvicultură și grădini publice (7 la licență).
Universitatea Tehnică a Moldovei va oferi în turul II al admiterii 269 de locuri bugetare la licență și 130 la master la domeniile Inginerie și activități inginerești (149 la licență, 24 la master), Tehnologii de fabricație (40 la licență, 34 la master), Arhitectură și construcții (19 la licență, 45 la master) și Științe agricole (48 la licență, 10 la master).
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” propune 313 de locuri bugetare în turul doi al admiterii, dintre care 264 la Științe ale Educației (la Chimie, Biologie, Matematică, Fizică, Informatică, Geografie, Limba și literatura română, Educație tehnologică etc.), dar și la specialități precum Științe chimice, biologice, fizice, matematice și ale mediului.
Academia de Studii Economice din Moldova mai dispune de 53 de locuri bugetare la ciclul I, licență, la domeniile Științe economice (14), Tehnologii ale informației (27) și Tehnologii de fabricație (11).
La fel, continuă procesul de admitere la universitățile regionale care mai au locuri bugetare disponibile: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (172 la licență, 97 la master), Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul (52 la licență, 40 la master), Universitatea de Stat din Comrat (21 la licență) și Universitatea de Stat „Gr. Țamblac” din Taraclia (15 la licență). În turul II al admiterii sunt așteptați viitorii studenți la diverse domenii: Științe ale educației, Jurnalism și informare, Tehnologii ale informației și comunicațiilor, Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricare și prelucrare, Științe sociale.
Ministerul Educației și Cercetării precizează că numărul de locuri la contract cu taxă de studii este stabilit de fiecare universitate în parte în funcție de capacitatea de înmatriculare.











































































