Actele de studii emise în regiunea transnistreană vor putea fi apostilate. Diplomele vor avea un caracter NEUTRU și nu va fi aplicată ștampila cu însemne PSEUDOSTATALE


Actele de studii eliberate începând cu anul 1992 de către instituţiile de învăţământ din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender vor fi apostilate.
Guvernul de la Chișinău a aprobat ieri o hotărâre privind completarea cadrului normativ în vigoare cu reglementări care vor permite aplicarea apostilei pe actele emise în regiunea transnistreană, fiind vorba de Universitatea „T.G. Şevcencko” din Tiraspol.
Astfel, absolvenții instituțiilor de învățământ superior din regiunea transnistreană vor putea să-și continue studiile sau să se angajeze în câmpul muncii în străinătate.
Decizia vine în contextul respectării unor angajamente asumate de către Chișinău și Tiraspol, care au semnat acum patru luni patru protocoale care prevăd inclusv apostilarea actelor de studii eliberare în Transnistria și asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină din stânga Nistrului.
Partea transnistreană și-a onorat recent angajamentul prin care cu toate școlile cu predare în grafie latină din regiune au fost semnate contracte de locațiune pe un termen de 10 ani și cu plata de locațiune în mărime de 1 000 lei/lunar pentru fiecare instituție de învățământ vizată.
Diplomele apostilatevor avea caracter neutru și vor fi fără însemne pseudostatale.
Concomitent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va aproba, printr-un ordin intern, modelele neutre de diplome, ștampile și logo ale Universității „Taras Șevcenco”, dar și va colecta specimene de semnături ale persoanelor împuternicite să semneze actele de studii.
După parcurgerea acestor etape, va fi posibilă aplicarea apostilei pe diplomele respective.








































































