15:36:59 18.01.2022
Stiri

Accesibilitatea în instituțiile publice, SOLICITATĂ de persoanele cu dizabilități și mămicile cu cărucioare

Social 05.08.2015 10:33 Vizualizări1655 Autor: Victoria Bortă
Accesibilitatea în instituțiile publice, SOLICITATĂ de persoanele cu dizabilități și mămicile cu cărucioare


O acțiune care își propune să evalueze accesibilitatea în instituțile publice a avut loc astăzi în patru sectoare ale capitalei: Râșcani, Buicani, Centru și Botanica.

Maratonul „Chișinăul accesibil pentru Toți” a fost inițiat de câteva ONG-uri și platforme online ce pledează pentru dreptul la accesibilitate a persoanelor cu dizabilități, dar și al oamenilor care se deplasează cu dificultate, al părinților care-și duc copiii în cărucioare etc.

La acțiune participă persoane în scaun rulant, persoane cu deficiențe de văz, mămici cu copii în cărucioare, bicicliști, dar și oameni care au dorit să se alăture maratonului, deoarece pledează pentru un oraș accesibil și vor să ceară autorităților să cheltuiască eficient banii publici, destinați acestui domeniu.

„Sunt drumuri denivelate, chiar pe trotuare sunt foarte multe găuri, sunt rampe inaccesibile, uși înguste, praguri la uși”, menționează Tudor Onofrei, membru al Asociației „Motivație”.

De asemenea, și mămicile sunt nemulțumite de lipsa posibilităților de deplasare cu căruciorul. „Am venit astăzi pentru a atrage atenția asupra faptului că și noi existăm și este foarte greu să ne deplasăm prin oraș cu căruciorul”, spune Cătălina Botnariuc.

Cele patru echipe care participă la maraton evaluează clădirile publice și trecerile de pietoni în baza unor parametri de apreciere a accesibilității care presupun dotarea cu rampă, parcare specială, uși de la intrare adaptate, veceu adptat, lift accesibil etc.

Totodată, și persoanele cu dizabilități vizuale sunt defavorizate la acest capitol. „Dacă clădirea este nou construită și are scări, scările trebuie numaidecât să aibă marcaje galbene. Înainte de scări trebuie să fie un covoraș tactil pentru a arăta persoanei cu dizabilități vizuale că aici se începe scara”, remarcă Xenia Seminciuc, reprezentanta Oficiului Înaltului Comisar al Drepturilor Omului ONU.

Rezultatele și datele colectate în urma evaluării vor fi sumate într-un raport, însoțit de recomandări ce urmează a fi prezentate și discutate cu autoritățile locale . În aces sens, s-a depus un demers la primăria municipiului Chișinău în care a fost solicitată o întrunire comună.

„Autoritățile trebuie să înceteze a mima accesibilitate, cheltuind banii publici fără rost pe rampe și trotuare impracticabile”, menționează organizatorii.

Prin acest maraton se urmărește îmbunătățirea vieții locuitorilor Chișinăului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md