08:19:49 19.06.2024
Stiri

A început EVALUAREA procurorilor anticorupție din R. Moldova. LISTA persoanelor supuse evaluării a ajuns la Comisia de Evaluare a Procurorilor

Actualitate 24.05.2024 17:12 Vizualizări1885 Autor: ZiarulNational
A început EVALUAREA procurorilor anticorupție din R. Moldova. LISTA persoanelor supuse evaluării a ajuns la Comisia de Evaluare a Procurorilor anticoruptie.md


Comisia de Evaluare a Procurorilor a demarat vineri, 24 mai, evaluarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA). Lista procurorilor anticorupție care urmează a fi supuși evaluării a fost transmisă Comisiei de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Comisia a solicitat procurorilor notificați să depună în termen de 20 de zile declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, inclusiv lista persoanelor apropiate care activează în sistemul judecătoresc, procuratură și serviciul public.

Totodată, subiecții urmează să completeze și să expedieze un chestionar privind integritatea etică.

După recepționarea acestor documente, Comisia va demara acumularea informațiilor suplimentare prin accesarea sistemelor informaționale relevante și expedierea solicitărilor de informații suplimentare. În urma analizei informațiilor acumulate, Comisia va comunica subiecților eventualele dubii identificate, după care va stabili o audiere publică. Ulterior, un raport privind promovarea sau nepromovarea evaluării este transmis CSP, care urmează să ia decizia finală.

„Comisia își reiterează angajamentul de a desfășura o evaluare transparentă în strictă conformitate cu criteriile stabilite de lege, urmată de o comunicare publică a rezultatelor evaluării. De asemenea, Comisia îndeamnă cetățenii, instituțiile publice, organizațiile societății civile și mass-media să furnizeze orice informații care ar putea sprijini procesul de evaluare”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei de Evaluare a Procurorilor.

De menționat că acest proces de evaluare a procurorilor anticorupție are loc într-un context tensionat. Amintim că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a expediat, pe 14 mai curent, mai multor instituții publice, dar și candidaților care nu au promovat evaluarea externă pentru numirea în funcțiile de judecători, o scrisoare în care informează despre demararea, pe 30 aprilie curent, a unui proces penal privind o eventuală relație dintre membra comisiilor de evaluare a judecătorilor și procurorilor, Tatiana Răducanu, cu fugarii Veaceslav Platon și IlanȘor, prin intermediul lui Aureliu Colenco, în prezent avocatul lui Șor.

Drept urmare, Tatiana Răducanu și-a dat demisia din cele două comisii, Parlamentul i-a aprobat-o, iar președinta Maia Sandu a declarat că așteaptă probe care ar justifica acuzațiile Veronicăi Dragalin. Totodată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a catalogat aceste acuzații drept „apă de ploaie”, spunând că oricine ar putea face referire, în cadrul unor discuții, la orice persoană, fără ca ultima să știe.

Tatiana Răducanu a afirmat, la rândul ei, că informațiile din scrisoarea semnată de Veronica Dragalin sunt „false” și că ar servi grupărilor criminale care au interesul să blocheze procesul de evaluare a judecătorilor, dar și a procurorilor, care urmează să demareze în scurt timp.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md