07:39:46 27.04.2024
Stiri

Motivele pentru care plânsul chiar face minuni pentru corpul tău

Actualitate 02.05.2022 08:00 Vizualizări1652 Autor: Ziarul National
Motivele pentru care plânsul chiar face minuni pentru corpul tău


Plângem când suntem fericiți, triști, frustrați sau emoționați. Acest gest poate avea un mare efect asupra corpului și minții tale.

Oamenii fac parte din singura specie care plânge din cauza emoțiilor. Plânsul apare pe măsură ce corpul nostru revine dintr-o stare de trezire, „luptă sau fugă” la o stare calmă, „odihnă și digerare”.

"Aproximativ două treimi dintre oameni raportează că se simt mai bine după ce plâng”, spune Jonathan Rottenberg, profesor de psihologie la Universitatea din Florida de Sud.

"Și modul în care alții reacționează la plânsul nostru este unul dintre cei mai importanți factori în determinarea modului în care ne simțim după aceea", potrivit expertului de renume mondial în plâns Ad Vingerhoets, profesor de științe sociale și comportamentale la Universitatea Tilburg din Olanda.

"Dacă reacționează cu înțelegere și ajutor, este mult mai probabil să te simți mai bine decât dacă te ridiculizează și te simți jenat”, spune dr. Vingerhoets. „În multe cazuri, starea de spirit mai bună după ce ai plâns este astfel consecința primirii de sprijin emoțional și confort”, adaugă medicul.

Plânsul în locul nepotrivit și la momentul nepotrivit te poate face, cu siguranță, să te simți mai rău.

"Plânsul acasă sau lângă prietenii este sănătos, dar plânsul la locul de muncă ar putea fi considerat nepotrivit”, spune psihiatrul Judith Orloff.

Plânsul la oameni a evoluat pentru prima dată ca o modalitate prin care un copil poate atrage atenția mamei sale.

"Lacrimile adulților transmit mesajul „Am nevoie de tine, ajută-mă!””, spune dr. Vingerhoets. „Este, în special, o reacție la o stare de neputință, care este opusul luptei sau fugii”, a punctat medicul.

Când comunicăm cu ceilalți prin lacrimi, ne dezvăluim propria noastră vulnerabilitate. Plânsul este, așadar, un semnal că ne simțim aproape de cineva, iar acest lucru poate promova un răspuns empatic și o conexiune emoțională.

Dacă plânsul este un instrument de comunicare atât de important, de ce plângem când suntem singuri?

Corpul nostru revine la o stare de odihnă prin plâns, după o zi plină sau stresantă, ești în sfârșit singur cu gândurile tale.

Plânsul când ești singur poate fi o modalitate de a ajunge la univers. „Adesea, când oamenii plâng în privat, de fapt, încă mai apelează la ajutor, cum ar fi să-i ceară ajutor lui Dumnezeu”, spune Dr. Rottenberg.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md