14:45:09 24.05.2018
 
Stiri

STUDIU // Cum ÎMPIEDICĂ oligarhii din R. Moldova, Ucraina șl Georgia dezvoltarea statelor: „R. Moldova este probabil cel mai avansat model de captare a statului din Europa”

Politică 19.06.2017 15:20 Vizualizări2475 Autor: Ziarul National
STUDIU // Cum ÎMPIEDICĂ oligarhii din R. Moldova, Ucraina șl Georgia dezvoltarea statelor: „R. Moldova este probabil cel mai avansat model de captare a statului din Europa” Expert Grup

„R. Moldova este probabil cel mai avansat model de captare a statului din Europa”, unde multe dintre instituțiile-cheie ale sale, în special cele din domeniul de aplicare a legii, precum Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, sunt văzute sub controlul lui Vlad Plahotniuc.

Acestea sunt câteva dintre constatările unui studiu, elaborat din experți din R. Moldova, Ucraina și Georgia, care analizează rolul oligarhilor din aceste trei state.

„Existența oligarhilor rămâne unul dintre principalele obstacole care împiedică reformele”, este una dintre concluziile studiului care demonstrează cum un grup mic de oameni este capabil să controleze un stat sau să exercite o influență majoră sau dominantă asupra politicii acestuia, folosind resursele economice și financiare imense pe care le au la dispoziție.

În ceea ce privește R. Moldova, studiul oferă mai multe nume - Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Renato Usatîi, făcând publice informații despre activitățile fiecăruia care au adus R. Moldova în situația de „stat capturat”.

Din 2009, R. Moldova era împărțită între Filat și Plahotniuc: „Ambii politicieni au devenit aliați și jucători-cheie în politica moldovenească, dar ai existat, de asemenea, înțelegeri constante „sub covor”. Această perioadă de coabitare dificilă a fost numită „pluralism oligarhic”, pentru că, înainte de intrarea în politică, Plahotniuc și Filat au fost considerați oameni de afaceri de succes și printre cei mai bogați cetățeni ai Republicii Moldova. În 2014, relația dintre cei doi politicieni a suferit o ruptură definitivă și severă. Ca urmare, în octombrie 2015, Filat a fost arestat și condamnat la nouă ani de închisoare. Acest lucru a condus la monopolizarea puterii de către un oligarh, Vlad Plahotniuc”, care a concentrat toate instrumentele în mâinile sale, se arată în studiu.

Autorii vorbesc despre jaful bancar, schema cu energia electrică prin intermediul firmei-căpușă „Energokapital”, despre limitarea pluralismului politic, transfugii din Parlament, deținerea de către Plahotniuc a 70% dintre instituțiile media, monopolul din economie, concursul cu multe semne de întrebare de alegere în funcție a procurorului general, Eduard Harunjen, lipsa unei justiții independente, corupția din toate sferele etc.

„Combaterea oligarhiei necesită o largă acoperire, inclusiv prin consolidarea capacităților instituționale, instituții de combatere eficientă a corupției, finanțarea publică adecvată a partidelor politice, politici publice efective în materie de concurență, independență a justiției și a presei. Toate aceste componente sunt parte a mai multor elemente ale Acordului de Asociere și ale ALSAC cu UE. Economiile moderne vor avea întotdeauna nevoie de lideri de afaceri și de întreprinderi puternici. Provocarea este ca oligarhi să devină lideri de afaceri normali”, concluzionează autorii studiului respectiv.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Vova 19.06.2017 15:55

Ei hai! Adică cele mai dezvoltate țări stau în frunte cele mai bofgați oameni, ei nu-s oligarhi, dar la noi că o venit omul din afaceri fără să dețină funcții publice și spun că-i stat capturat!

Dorin 19.06.2017 16:29

De parca UE era sa dea bani Moldovei stiind ca banii astea vore fi perduti. Sedeti cuminti, propagandistilor.

Vasy 19.06.2017 17:47

Da, si mai ales Plahotniuc a capturat jumate din congresul SUA pentru ca sa influenteze politica SUA asupra Basarabiei. Nu niorlaiti wai, meritati ce aveti si nimic mai mult.

Vasile 19.06.2017 19:34

Criminalului Vlad Plahotniuc ii ardecurul, daca nu schimba sistemul de vot atunci organizatia criminala numita partidul democrat nu trece in parlament si vor face toti puscarie! Plahotniuc, nu uita:puscaria-i casa ta!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md