00:15:54 27.04.2024
Stiri

STUDIU // Cum ÎMPIEDICĂ oligarhii din R. Moldova, Ucraina șl Georgia dezvoltarea statelor: „R. Moldova este probabil cel mai avansat model de captare a statului din Europa”

Politică 19.06.2017 15:20 Vizualizări3159 Autor: Ziarul National
STUDIU // Cum ÎMPIEDICĂ oligarhii din R. Moldova, Ucraina șl Georgia dezvoltarea statelor: „R. Moldova este probabil cel mai avansat model de captare a statului din Europa” Expert Grup


„R. Moldova este probabil cel mai avansat model de captare a statului din Europa”, unde multe dintre instituțiile-cheie ale sale, în special cele din domeniul de aplicare a legii, precum Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, sunt văzute sub controlul lui Vlad Plahotniuc.

Acestea sunt câteva dintre constatările unui studiu, elaborat din experți din R. Moldova, Ucraina și Georgia, care analizează rolul oligarhilor din aceste trei state.

„Existența oligarhilor rămâne unul dintre principalele obstacole care împiedică reformele”, este una dintre concluziile studiului care demonstrează cum un grup mic de oameni este capabil să controleze un stat sau să exercite o influență majoră sau dominantă asupra politicii acestuia, folosind resursele economice și financiare imense pe care le au la dispoziție.

În ceea ce privește R. Moldova, studiul oferă mai multe nume - Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Renato Usatîi, făcând publice informații despre activitățile fiecăruia care au adus R. Moldova în situația de „stat capturat”.

Din 2009, R. Moldova era împărțită între Filat și Plahotniuc: „Ambii politicieni au devenit aliați și jucători-cheie în politica moldovenească, dar ai existat, de asemenea, înțelegeri constante „sub covor”. Această perioadă de coabitare dificilă a fost numită „pluralism oligarhic”, pentru că, înainte de intrarea în politică, Plahotniuc și Filat au fost considerați oameni de afaceri de succes și printre cei mai bogați cetățeni ai Republicii Moldova. În 2014, relația dintre cei doi politicieni a suferit o ruptură definitivă și severă. Ca urmare, în octombrie 2015, Filat a fost arestat și condamnat la nouă ani de închisoare. Acest lucru a condus la monopolizarea puterii de către un oligarh, Vlad Plahotniuc”, care a concentrat toate instrumentele în mâinile sale, se arată în studiu.

Autorii vorbesc despre jaful bancar, schema cu energia electrică prin intermediul firmei-căpușă „Energokapital”, despre limitarea pluralismului politic, transfugii din Parlament, deținerea de către Plahotniuc a 70% dintre instituțiile media, monopolul din economie, concursul cu multe semne de întrebare de alegere în funcție a procurorului general, Eduard Harunjen, lipsa unei justiții independente, corupția din toate sferele etc.

„Combaterea oligarhiei necesită o largă acoperire, inclusiv prin consolidarea capacităților instituționale, instituții de combatere eficientă a corupției, finanțarea publică adecvată a partidelor politice, politici publice efective în materie de concurență, independență a justiției și a presei. Toate aceste componente sunt parte a mai multor elemente ale Acordului de Asociere și ale ALSAC cu UE. Economiile moderne vor avea întotdeauna nevoie de lideri de afaceri și de întreprinderi puternici. Provocarea este ca oligarhi să devină lideri de afaceri normali”, concluzionează autorii studiului respectiv.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md