21:30:20 29.04.2024
Stiri

Rusia pregătește un ASALT asupra R. Moldova. Socor: „Moscova vrea să preia controlul deplin, iar asta înseamnă CONDAMNAREA integrării în UE pentru totdeauna, asta înseamnă SĂRĂCIE. Moscova va avea 4-5 candidați la prezidențiale, dar nu și Dodon”

Actualitate 16.04.2024 11:26 Vizualizări1806 Autor: ZiarulNational
Rusia pregătește un ASALT asupra R. Moldova. Socor: „Moscova vrea să preia controlul deplin, iar asta înseamnă CONDAMNAREA integrării în UE pentru totdeauna, asta înseamnă SĂRĂCIE. Moscova va avea 4-5 candidați la prezidențiale, dar nu și Dodon”


Federația Rusă își dorește să preia controlul asupra R. Moldova, iar actuala conducere a Găgăuziei, în frunte cu Evghenia Guțul, bașcanul lui Ilan Șor, a devenit principalul focar de destabilizare a republicii noastre. Pentru ca să-și atingă aceste obiective, Rusia va aloca resurse financiare consistente, inclusiv pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din toamna aceasta, consideră analistul occidental Vladimir Socor, cercetător la Fundația Jamestown.

„Conducerea din Găgăuzia a devenit principalul focar de destabilizare în R. Moldova. Transnistria a pierdut acest rol. Transnistria nu mai poate și nici nu mai dorește să joace rolul de destabilizator al situației din R. Moldova. Acest rol revine acum noii conduceri din Găgăuzia. Moscova, prin intermediul lui Ilan Șor, a instalat această nouă conducere a Găgăuziei cu sarcina de a destabiliza R. Moldova din interior. Găgăuzia nu este interesată în menținerea stabilității spre deosebire de Transnistria”, a declarat Socor, în cadrul unei emisiuni de la RliveTv.

Analistul occidental este convins că Rusia a reușit să unifice toate formațiunile proruse, dar și pe unii care se consideră proeuropeni, într-un bloc comun.

„Reprezentanții partidelor proruse au plecat recent la Moscova - socialiștii, „șoriștii” din Chișinău, „Renaștere” și Evghenia Guțul. Unul după altul s-au dus la Moscova. Ulterior, toți au anunțat că vor participa la Forumul Economic Internațional, care va avea loc în iunie la Sankt Petersburg. Asta înseamnă că au fost invitați și că intenția Moscovei este de a-i așeza pe toți în jurul unei mese, să-i unifice într-un bloc politic, din care să reiasă un candidat pentru alegerile prezidențiale.

Kremlinul va sprijini câțiva candidați în primul tur, dar unul dintre ei va fi cel serios, cu rolul de a intra în al doilea tur. Foarte greu de spus cine va fi acest candidat. Dar sigur nu este Igor Dodon. El a pierdut atâtea alegeri, că a dezamăgit Moscova. Până de curând, Moscova îl părăsise pe Igor Dodon. Dodon a fost înlocuit de Moscova cu Ilan Șor. Dodon a promis de multe ori rușilor că va câștiga alegeri, că se va menține la putere, dar nu a reușit. Dar acum politica rușilor s-a radicalizat. Ce înseamnă această radicalizare? Înainte de războiul declanșat în Ucraina, Rusia nu urmărea să stăpânească R. Moldova. Urmărea doar să stăpânească sistemul din R. Moldova printr-un pachet de acțiuni de blocaj. Rusia dorea să obțină un pachet substanțial de acțiuni cu rolul de blocaj, fără să preia controlul și întreținerea economică a R. Moldova. Dorea să mențină R. Moldova în zona gri, cu guverne instabile de coaliție.

Dar între timp la putere au venit forțe orientate ferm către Europa. Între timp, Rusia a atacat Ucraina și nu mai acceptă noțiunea de neutralitate în țările situate la granița NATO. Astfel, Rusia dorește să obțină controlul deplin asupra R. Moldova”, a subliniat Vladimir Socor.

În cazul în care Rusia va reuși să preia controlul deplin asupra R. Moldova, atunci nu mai poate fi vorba vreodată de integrarea republicii noastre în UE.

Acest control deplin înseamnă condamnarea integrării R. Moldova în UE pentru totdeauna. Asta ar însemna sărăcie permanentă, pentru totdeauna.

„Pentru a obține controlul deplin asupra R. Moldova, Moscova recurge acum la toate forțele politice prorusești din R Moldova, dar și la unele forțe care pretind că-s proeuropene. Care sunt aceste forțe? Eu cred că domnul Ion Ceban (primarul capitalei n.r.). Cred că dânsul este un fals proeuropean, care nu ar promova o politică proeuropeană, dacă va fi ales. Asta e părerea mea. Acum vedem că rușii și-au reamintit și de Igor Dodon. Acum îi adună pe toți, inclusiv noua conducere a Găgăuziei, într-o mare coaliție. Vor mai găsi și alți parteneri declarați sau nedeclarați pentru acest mare front împotriva actualei guvernări.

Rusia va cheltui atât cât e nevoie pentru a schimba conducerea R. Moldova. Vor găsi nu doar partide prorusești, deoarece ele au o valoare limitată. Kremlinul va identifica și niște politicieni moldoveni a căror limbă maternă e româna. Deja am dat un nume. Dar putem avea și alte surprize.

Repet, preluarea controlului de către Rusia ar însemna condamnarea R. Moldova la sărăcie, înapoiere. R. Moldova ar pierde posibilitatea să se dezvolte economic. Nimeni nu ar mai investi în R. Moldova, nu s-ar mai crea locuri de muncă, iar UE nu va mai ține economia R. Moldova la suprafață, pe linia de plutire”, a atenționat Socor.

De asemenea, analistul occidental îi contrazice pe cei care afirmă că Rusia ar livra R. Moldova resurse energetice ieftine, în cazul în care la guvernare ar veni forțele prorusești.

„Rusia nu are cum să livreze resurse energetice ieftine, atât timp cât Ucraina rezistă. Rusia șantaja permanent energetic R. Moldova, dar acum lucrurile s-au schimbat. Dacă e vorba de piața Rusiei pentru produsele moldovenești, atunci e o altă poveste. Piața rusă nu mai este deschisă pentru produsele din R. Moldova. R. Moldova exportă în UE, cu excepția merelor”, a punctat Socor.

Cu referire la situația din Transnistria, Vladimir Socor a precizat că, vrând-nevrând, Tiraspolul va trebui să accepte integrarea în câmpul constituțional al R. Moldova.

„Și asta pentru că Tiraspolul depinde foarte mult de Chișinău și UE acum. Ei sunt izolați de Rusia datorită Ucrainei. Rusia nu are posibilitatea să-și întărească trupele din Transnistria. Marja de manevră a „Sheriffului” a devenit foarte largă. Ei balansează între Rusia, pe de o parte, și Ucraina - R. Moldova - UE. Ei balansează între patru actori, dintre care Rusia e singură. Acest lucru a devenit posibil datorită Ucrainei. Ea izolează Transnistria de Rusia. Dacă se schimbă situația de război în favoarea Rusiei, atunci cei din Tiraspol vor fi obligați, poate chiar contra voinței lor, să îndeplinească dorințele Rusiei. În cazul acesta vor pierde afacerile, vor pierde accesul la piața UE”, a conchis cercetătorul Fundației Jamestown.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md