08:44:19 27.04.2024
Stiri

REȚETĂ // Tartă cu legume

Social 19.06.2014 16:49 Vizualizări1511 Autor: Ziarul National


REȚETĂ // Tartă cu legume sursa: reteteculinare.ro

Vă învităm să încercați să pregătiți în acest weekend o delicatețe de invidiat.

Ingrediente:

Pentru aluat:

600 g faină proaspăt cernută

300 g unt rece (proaspăt scos din frigider) tăiat bucățele

70 ml apă foarte rece (păstrată la frigider până în momentul folosirii, la 4-6 grade C)

puțină sare (cât cuprindeți între două degete)

Pentru umplutură:

2 vinete mari

3 dovlecei zucchini

3 morcovi mari

1/4 felie de gogoșar roșu pe care l-am tăiat în formă de pătrat cu latura de 0,5 cm

250 g brânză mozzarela

200 g smântână 24%

sare de mare fin măcinată

piper negru proaspăt măcinat

Preparare:

Amestecul dintre făină și unt se poate pregăti cu mâna sau în robotul de bucătărie. Dacă folosiți robotul de bucătărie, vasul acestuia și lama metalică se păstrează câteva ore la frigider înainte de realizarea amestecului. Dacă realizați amestecul dintre unt și făină cu mâna se poate folosi un bol din inox pe care să-l păstrați anterior câteva ore într-o cămară răcoroasă.

Frământarea propriu-zisă a aluatului se face cu mâinile răcite sub apa rece și apoi bine uscate cu un prosop.
- Făina se pune în bol. Se adaugă sarea și se amesteca cele două ingrediente. Dacă pregătiți aluatul în robot se apasă butonul „pulse” al acestuia până ingredientele sunt bine amestecate.
- Se adaugă untul rece, tăiat bucățele (păstrat în frigider la temperatura de 4-6 C0 până în momentul folosirii). Se mixează ingredientele timp de aproximativ 20 de secunde (în succesiuni scurte până când untul se transforma în fulgi) sau se realizează amestecul cu mâna folosind un blender de foietaj, până se formează o masă nisipoasă (are aspectul unor firimituri mari și aspre).
- Amestecul obținut se așază pe suprafața de lucru sub forma unei grămăjoare iar în partea centrală se face o adâncitură cu mâna.
- În adâncitura formată se pune apa foarte rece (proaspăt scoasă din frigider).
- Se aduce cu mâna amestecul de pe margini spre interior și se frământă aluatul cu mâinile reci, cât mai repede posibil până devine o masă uniformă (aluatul trebuie să rămână rece și se va frământa scurt timp). Aluatul obținut este tare, însă destul de elastic.
- Folosind mâinile și eventual o răzuitoare de blat se dă aluatului forma unui disc.
- Se învelește aluatul frământat în 2-3 straturi de folie alimentară și se păstrează la rece timp de cel puțin 40 de minute (eu am lăsat aluatul la frigider mai mult de o oră). Cât aluatul se odihnește, se pregătesc legumele.
- Se scoate aluatul din frigider și se îndepărtează folia alimentară. Se pune aluatul pe suprafața de lucru ușor înfăinată în prealabil.
- Se intinde aluatul pe suprafața de lucru cu sucitorul puțin înfăinat astfel încât grosimea acestuia să fie de aproximativ 5 mm iar diametrul discului de aluat obținut să fie mai mare decât diametrul tăvii pentru tarta folosită. Aluatul se întinde de la centru spre margini și în toate direcțiile (ridicați și întoarceți aluatul în timp ce îl întindeți pentru a preveni lipirea sa pe suprafața de lucru). Dacă este necesar se presară suplimentar făina pe suprafața de lucru.
- Se întinde aluatul cu grijă în jurul sucitorului. Acesta se va poziționa deasupra tăvii folosite.
- Se desface cu grijă aluatul de pe sucitor, centrându-l pe tavă.
- Se ridică marginea aluatului și se așază pe marginile tăvii, lăsând ca surplusul să cadă peste margini. Se repetă același lucru pe toată circumferința tăvii.


- Se taie cu un cuțit surplusul de aluat de pe margini.
- Se înțeapă aluatul din loc în loc folosind o furculiță.
- Se întinde o bucată mare de hârtie de copt peste aluat, apăsând cu degetele hârtia la marginile ondulate ale aluatului.
- Se coace aluatul timp de 10 - 15 minute în cuptorul preîncalzit la 190 C0. Verificați dacă aluatul este uscat ridicând o parte a hârtiei de copt. Dacă nu este uscată suficient crusta aluatului, se va introduce tava din nou în cuptor verificând la fiecare 2 minute.
- Se lasă să se răcească.
- Se mixează într-un vas mozzarela și smântâna până amestecul dobândește o consistență cremoasă.
- Se spală vinetele și zucchini îndepărtând capetele unde este codița. Se curăță morcovii și se spala.
- Se feliază legumele pe lungime, cât mai subțire posibil. Feliile tăiate trebuie să fie aproximativ de aceeași înălțime și aceeași grosime. Legumele astfel pregătite se acoperă.
- Se adaugă amestecul de mozzarela și smântână peste aluat. Se nivelează suprafața amestecului cu o furculiță.


- Se așază legumele feliate în cercuri concentrice începând din centru spre periferie în funcție de preferințele de culoare. Central se așază bucățica de gogoșar roșu.


- Se coace tarta timp de 40 de minute la 190 C0 sau până este preparată termic corespunzător.

Mențiuni:

- Se servește caldă sau rece în funcție de preferințe.

Sursa: reteteculinare.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md