06:31:35 05.05.2024
Stiri

Piața de la Lețcani // Agricultură de milioane din colaborarea moldo-română

Economie 13.04.2014 13:00 Vizualizări3882 Autor: Virginia Nica
Piața de la Lețcani // Agricultură de milioane din colaborarea moldo-română


O piață imensă pe malul drept al Prutului la care vor avea acces și agricultorii din R. Moldova care își vor putea vinde produsele. Proiectul care le dă mari speranțe fermierilor din R. Moldova va demara în curând.

Consiliul raional Ungheni, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași, implementează proiectul transfrontalier „Transagropolis Transfrontier Agribusiness Support”. Necesitatea realizării unui asemenea proiect vine ca urmare a lipsei unei infrastructuri de marketing agricol, a unui lanț de prelucrare a produselor alimentare și a diversificării reduse a activităților agricole din mediul rural. În acest context, scopul proiectului este de a îmbunătăți situația economică din zona de frontieră, de a dezvolta proiectele investiționale pentru a crește producție agricolă competitivă și calitativă, precum și de a crea o rețea de afaceri transfrontaliere în domeniul agricol.

Piață europeană, la câteva zeci de km de Ungheni

Obiectivele trasate în cadrul proiectului vor fi lejer de atins prin deschiderea parcului agroindustrial „TransAgropolis” la Lețcani, Iași, la doar câteva zeci de kilometri de Ungheni. Astfel, pe o suprafață de două hectare se va întinde o adevărată platformă de oportunități pentru fermierii de pe ambele maluri ale Prutului. Producătorii vor găsi spații pentru linii de procesare, pentru desfacere și prezentare, dar și un Centru de Suport pentru Afaceri. Vor fi create condiții europene pentru comercianți, parcul fiind dotat cu parcări, alei betonate, săli speciale pentru prezentarea și vinderea noilor produse, dar și electricitate, apă, canalizare. În cadrul acestui parc agroindustrial modern, agricultorii vor putea beneficia de servicii de consultanță în agricultură și de acces la credite agricole. Cei care implementează proiectul spun că oferta largă de servicii avantajoase pentru producători va încuraja crearea unei rețele transfrontaliere prin schimburi comerciale, științifice, consultanță și transferul de know-how.

Piața va rezolva cea mai acută problemă a fermierilor

Șeful Direcției Agricultură și Alimentație din cadrul Consiliului raional Ungheni, Viorel Scutaru, spune că realizarea proiectului va deschide multe uși fermierilor locali. Potrivit responsabilului, producătorii vor putea închiria depozite, frigidere, ceea ce pentru mulți era indispensabil, însă inaccesibil. „Piața va rezolva una dintre cele mai acute probleme, cea a lipsei pieței de desfacere. Așa se va putea obține și un preț mai bun pentru produse, iar beneficiarii acestui proiect nu vor trebui să stea în coadă la vamă. Vor fi și loturi special amenajate, care vor fi date în chirie pentru cei care doresc să construiască propriile hale. Acest proiect va orienta agricultorii spre diversificarea produselor, agricultorii se vor axa pe competitivitate, iar veniturile vor fi în creștere”, a afirmat Viorel Scutaru.

„Este ca o gură de aer, o alternativă”

Până în prezent, șase agenți economici din Ungheni s-au arătat interesați de proiect printre care și Alexandru Brânză, care are deja experiență pe piața românească. Produce anual până la trei mii de tone de mere și până la 250 de tone de struguri de masă. „Am colaborat cu fermieri din județul Mureș, care au preluat experiența noastră în utilizarea depozitelor frigorifice. Acest proiect a adus mult entuziasm printre agricultorii de la noi, deoarece vine ca o gură de aer în contextul relațiilor comerciale tensionate cu Rusia și a crizei din Ucraina. Este o alternativă care, chiar dacă nu va duce neapărat la creșterea considerabilă a veniturilor, va oferi posibilitatea acumulării unor venituri constante. Pentru noi nimic nu este mai important ca siguranța zilei de mâine, iar interacțiunea pe piața de la Lețcani oferă o șansă unică agricultorilor din regiune”, a menționat Alexandru Brânză.

„Parteneriatul moldo-român se dezvoltă în ritm ascendent”

Și partea română vorbește doar despre avantaje în urma realizării acestui proiect. Reprezentanta Consiliului Județean Iași, coordonatorul proiectului, Lina Diana Manuela, spune că lucrările pentru construcția parcului agricol vor demara foarte curând. „Deja este pregătit tot setul de documente pentru achiziționarea serviciilor de lucrări prin sistemul public de achiziții, iar în curând va fi organizată licitația. Nu putem să ne așteptăm la altceva decât la obiectivele stabilite în proiect. Desigur, proiectul va deschide noi oportunități pentru intensificarea colaborării și a schimburilor comerciale dintre fermierii români și moldoveni, dar și cei ucraineni. Cu autoritățile locale din R. Moldova am avut o colaborare excelentă, parteneriatul nostru s-a dezvoltat într-un ritm ascendent și sperăm că, pe viitor, când vom reveni la colaborarea bilaterală, să realizăm alte proiecte de succes”, a declarat Lina Diana Manuela.

Beneficiarii proiectului „Transagropolis Transfrontier Agribusiness Suport” sunt fermierii din județul Iași, România, raioanele Ungheni și Fălești, R. Moldova, și din regiunea Vinnița, Ucraina. Costul total al proiectului este de circa 5,936 de milioane de euro, dintre care grantul Uniunii Europene constituie 2,738 de milioane de euro.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md