12:41:52 25.04.2024
Stiri

INTERVIU // Eugen Tomac: „România va acționa în interesul exclusiv al cetățenilor R. Moldova”

Interviu 14.11.2015 15:46 Vizualizări3050 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Eugen Tomac: „România va acționa în interesul exclusiv al cetățenilor R. Moldova”


Declarație // „Unirea se va produce mult mai rapid decât se așteaptă oricine”

Deputatul din Parlamentul României cu birou permanent la Chișinău, Eugen Tomac, susține că România nu ezită să susțină R. Moldova, dar vrea să se asigure că angajamentele R. Moldova față de Bruxelles rămân o prioritate în continuare. Totodată, România va acționa mereu în interesul românilor de pe ambele maluri ale Prutului, mai spune deputatul, iar la București ar trebui instituit un Minister pentru relația cu R. Moldova. Care sunt argumentele în favoarea acestor afirmații, citiți în interviul de mai jos.

Dle deputat Eugen Tomac, președintele României, Klaus Iohannis, a retrimis spre reexaminare Parlamentului Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova. În opinia Dvs., ce ar trebui să înțeleagă, pe de o parte, cetățenii R. Moldova, iar pe de altă parte, politicienii de la Chișinău, după o asemenea decizie?

Această decizie trebuie înțeleasă corect. Și de către românii din Basarabia, și de către politicieni. Nu înseamnă, în niciun caz, că statul român ezită să susțină Republica Moldova. Banii, însă, nu pot fi acordați în orice condiții.

Statul român a fost și este în continuare cel mai de încredere partener al Republicii Moldova în demersul său de integrare europeană. În acest moment, situația politică de la Chișinău este incertă. Este important să ne asigurăm că angajamentele R. Moldova față de Bruxelles rămân o prioritate și, pe cale de consecință, destinația banilor va rămâne cea pentru care s-a făcut acest împrumut.

Cele 150 de milioane de euro care ar fi trebuit să vină din România, ar fi salvat bugetul R. Moldova, care a ajuns la „fundul sacului”. Pe de altă parte, riscurile ca prima tranșă să fi picat bine pentru unele partide care și-au făcut un obicei din a demoniza România mai sunt în vigoare. Cum credeți că ar trebui să acționeze mai departe România, în condițiile unei situații incerte și de permanentă criză în politica de la Chișinău?

Acest împrumut are un scop precis: sprijinirea Republicii Moldova într-un moment dificil, banii servind o cauză generală, a tuturor românilor de peste Prut, nu a partidelor.

Cunosc foarte bine opțiunile politice de la Chișinău și nu sunt surprins că Partidul Democrat a votat alături de sateliții Moscovei împotriva propriului Guvern. Acum, mai important este ce se întâmplă mai departe. În orice caz, însă, România va acționa întotdeauna în interesul exclusiv al cetățenilor Republicii Moldova.

R. Moldova a rămas fără Guvern înaintea României, iar Bucureștiul are deja un prim-ministru desemnat. Ce lecții credeți că ar trebui să învețe clasa politică de la Chișinău de la politicienii din România?

Situația din România este mult diferită față de cea de peste Prut. În Republica Moldova avem două sisteme de valori, o luptă de ordin ideologic. Unii își doresc integrarea europeană a Republicii Moldova și dezvoltarea ei, în timp ce alții trag înapoi, urmărind o singură agendă politică: servilismul față de Moscova.

În România, în schimb, criza este generată de ineficiența administrației publice locale și centrale, iar revolta oamenilor izvorăște tocmai din această incompetență. Sunt situații diferite.

Bineînțeles că oamenii politici de la Chișinău trebuie să acționeze responsabil și să salveze ce mai poate fi salvat. În caz contrar, Rusia, prin exponenții săi, va aplica practicile deja binecunoscute: deznaționalizare, rusificare, sărăcie.

Vocea unioniștilor la Chișinău este din ce în ce mai vocală, iar duminica trecută Blocul Unității Naționale a cerut Guvern comun pe cele două maluri ale Prutului, argumentând prin faptul că Unirea este unica soluție pentru rezolvarea problemelor Republicii Moldova. Dvs. credeți că s-au „copt” suficient lucrurile pentru Unirea R. Moldova cu România?

Faptul că societatea civilă de la Chișinău este din ce în ce mai vizibilă și vocală este, cu siguranță, un lucru bun. Libertatea de exprimare este una dintre cele mai importante componente ale democrației de care ne putem bucura. Legat de Unire, cred că atât timp cât la București nu există un Minister pentru relația cu R. Moldova, cu un buget care să susțină, prin programe concrete, sociale, culturale sau educaționale, acest obiectiv rămâne un deziderat.

Unirea se va produce mult mai rapid decât se așteaptă oricine. Mă bucur că în ultimii ani unificarea nu mai este o simplă lozincă, ci un subiect din ce în ce mai dezbătut și asupra căruia se reflectează cu seriozitate. Este, însă, nevoie de multă muncă pentru a integra, la modul practic, Republica Moldova în sistemul administrativ din România.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, foarte iubit în Basarabia, s-a reîntors recent în politică, în Partidul Mișcarea Populară. De ce a decis dl Băsescu să revină în politică și ce așteptări să-și facă, în urma acestei decizii, basarabenii?

Președintele Traian Băsescu își dorește să lase în urma sa un proiect politic sănătos. Este motivul pentru care am creat Mișcarea Populară și suntem convinși că foarte mulți români se vor alătura acestui demers. Traian Băsescu este un politician cu experiență politică deosebită. A câștigat toate bătăliile politice. A câștigat de două ori capitala României și de două ori Președinția.

Preocupările Domniei Sale rămân aceleași. Cunoașteți foarte bine implicarea sa în susținerea românilor de peste Prut. Așa cum a făcut-o mereu în trecut, așa o va face și în continuare.

Dacă nu greșim, sunteți unicul deputat din România cu birou permanent la Chișinău. E adevărat că birouri ale politicienilor de la București au mai fost deschise în R. Moldova, dar numai pe parcursul campaniilor electorale și apoi au dispărut. Care sunt activitățile curente și cu ce se poate lăuda cabinetul Dvs. de la Chișinău?

Nu am înființat Biroul parlamentar de la Chișinău pentru a mă lăuda. Este o obligație firească după votul de încredere al românilor de peste Prut. Este normal să rămân în contact permanent cu cetățenii R. Moldova. Am ținut până acum sute de audiențe. Biroul are program zilnic și oricine poate solicita sprijin în cazul în care întâmpină dificultăți în relația cu instituțiile statului român.

Vă mulțumim!

Interviu realizat de Raisa Lozinschi


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md