23:44:18 28.04.2024
Stiri

Cifrele guvernării, date PESTE CAP de societatea civilă: Filip MINTE FMI când spune că a îndeplinit 68% din acțiunile Foii de parcurs?

Politică 06.07.2016 14:33 Vizualizări5006 Autor: Ziarul National
Cifrele guvernării, date PESTE CAP de societatea civilă: Filip MINTE FMI când spune că a îndeplinit 68% din acțiunile Foii de parcurs?


Primerul Pavel Filip i s-a lăudat, pe 5 iulie curent, misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), sosită în R. Moldova, că, „datorită conlucrării strânse dintre Guvern şi Parlament, s-a reuşit deja realizarea a 68% din acţiunile incluse în Foia de parcurs privind reformele prioritare”.

Societatea civilă din R. Moldova contrazice cifrele lui Filip, afirmând că mai puțin de o treime din acțiunile planificate de Guvern în agenda reformelor prioritare, pentru perioada martie-iunie 2016, au fost pe deplin realizate.

Un raport interimar de monitorizare a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, elaborat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Centrul Analitic „Expert-Grup” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), prezentat astăzi la Chișinău, arată că, printre principalele restanțe ale Guvernului se numără reformarea CNA, derularea lentă a anchetei privind fraudele din sistemul bancar și eșecul negocierii unui preț avantajos de furnizare a energiei electrice cu Ucraina.

Totuși, Guvernul se poate lăuda, potrivit sursei, cu adoptarea Strategiei de atragere a investițiilor 2016-2020, inițierea procesului de reformare a sectorului bancar și „dezghețarea” procesului de negocieri privind un potențial program cu FMI.

„Cantitativ, către sfârșitul lunii iunie, au expirat termenele de realizare pentru 57 de acțiuni din cele 69 prevăzute de Foaia de parcurs. Respectiv, din totalul de 69 de acțiuni au fost realizate fără deficiențe 29%; au fost realizate cu deficiențe 27% din acțiuni; 16 (23%) din totalul de acțiuni sunt în curs pozitiv şi, respectiv, 8 (12%) sunt în curs negativ de realizare, existând deficiențe serioase ce pot împiedica realizarea cu succes a acțiunilor. În cazul a 6 acțiuni (9%), procesul de implementare nu a fost inițiat”, se arată în raport.

În opinia societății civile, printre principalele restanțe în vederea implementării obiectivului „instaurarea bunei guvernări şi a statului de drept” se numără reformarea Centrului Național Anticorupție și adoptarea unui nou Cod al audiovizualului (una dintre marile restanțe ale tuturor guvernelor din 2011 și până în prezent). În ceea ce privește obiectivul „dezvoltarea economică şi asigurarea unei economii de piață funcționale”, ancheta privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014 este derulată încet, ca și procesul de reformă a BNM în vederea sporirii independenței și competențelor acesteia, dar și procesul lent de implementare a agendei de asociere. În domeniul energetic, din cauza lipsei de transparență în legătură cu reînnoirea contractului cu furnizorul din regiunea transnistreană și respingerea ofertei furnizorului ucrainean, nu a fost negociat cel mai avantajos preț de furnizare a energiei electrice.

Adoptarea Legii cu privire la procuratură, a Legii cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești, pachetului de legi cu privire la integritate, optimizarea controalelor de stat pentru întreprinderi, adoptarea Strategiei de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor 2016-2020, inițierea procesului de reformare a sectorului bancar prin alinierea la principiile Basel 3, „dezghețarea” procesului de negocieri privind un potențial program cu FMI, inițierea reformei administrației publice și procesul relativ transparent și inclusiv de selectare a guvernatorului BNM și a membrilor Consiliului de Supraveghere sunt trecute de experți la capitolul „realizări”.

Menționăm că Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare întrunește acțiunile pe care guvernarea s-a angajat să le întreprindă în 13 domenii, pentru depășirea crizei social-economice şi politice din Republica Moldova. Odată depășită situația de criză, Republica Moldova urmează să revină la implementarea documentelor strategice de politici: Agenda de Asociere şi Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, în conformitate cu prevederile Planului Național de Acțiuni şi alte documente strategice de politici.

Cele trei organizații anunță că vor prezenta în luna septembrie curent raportul final cu privire la implementarea Foii de parcurs, inclusiv recomandările pentru viitoarele acțiuni necesare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md