Această legumă îţi purifică sângele. Are beneficii miraculoase pentru organism
Crudă, sub formă de suc, preparată la cuptor sau fiartă, sub formă de salată, sfecla roşie este o sursă excelentă de vitamine (A, B, C, E, K), minerale (magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, mangan) şi fibre.
Cu un gust dulceag şi o culoare minunată, sfecla te poate ţine departe de cele mai crunte boli precum cancerul, bolile hepatice sau cardiovasculare.
Iată, pe larg, care sunt beneficiile unui consum regulat de sfeclă roşie:
Previne cancerul
Dintre toate legumele, despre sfeclă se spune că are cea mai eficientă acţiune antitumorală şi poate preveni dezvoltarea cancerului. Unul dintre cei mai faimoşi terapeuţi, Rudolf Breuss, susţine că persoanele care ţin o cură de 42 de zile cu sucuri proaspete de legume, printre care şi suc de sfeclă roşie, poate preveni leucemia, cancerul pulmonar şi cel gastric.
Scade riscul bolilor cardiovasculare
Nitrații din sfecla roşie reduc tensiunea arterială şi te protejează cu succes împotriva bolilor cardiovasculare. Circulaţia sângelui este mult îmbunătăţită printr-un consum constant de sfeclă roşie, astfel că dacă vrei să ai o inimă sănătoasă, trebuie să incluzi această legumă în alimentaţia ta.
Previne formarea varicelor
Specialiştii susţin că un consum regulat, dar moderat de sfeclă poate preveni formarea varicelor, prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.
Previne bolile hepatice
Sfecla conţine ingrediente active care contribuie la regenerarea celulelor ficatului şi împiedică dezvoltarea bolilor hepatice. Sucul de sfeclă roşie, de exemplu, este un detoxifiant excelent pentru ficat, deoarece topeşte grăsimile acumulate la nivelul lui.
Combate anemia
Dacă ai stări anemice, este indicat să consumi regulat sfeclă. Datorită conţinutului ridicat de fier, această legumă poate combate anemia şi îţi poate îmbunătăţi condiţia fizică.
Combate problemele gastrointestinale
Sfecla are un conţinut ridicat de fibre (80%) şi te ajută să combaţi problemele gastrointestinale, astfel că dacă ai un tranzit intestinal lent, este bine să consumi suc de sfeclă sau salată de sfeclă fiartă.
Contraindicaţii în consumul de sfeclă
Dacă suferi de diabet, consumul de sfeclă roşie nu îţi este recomandat, deoarece furnizează organismului o cantitate destul de mare de zahăr. De asemenea, dacă suferi de afecţiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare, este bine să consulţi un medic înainte de a urma o cură cu sfeclă, deoarece leguma conţine oxalaţi, compuşi care, în cantităţi mari, se pot cristaliza şi pot favoriza formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi.
Medicii susţin că un consum prelungit de sfeclă roşie poate modifică uşor culoarea urinei, aceasta dobândind o nuanţă roşiatică. Manifestarea este cunoscută sub denumirea de beturie şi nu semnalează o boală.
De asemenea, un consum exagerat de sfeclă este contraindicat, deoarece poate cauza paralizia temporară a corzilor vocale.
Sursa: ele.ro
Rectorul Universității din București, Marian Preda, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova: „Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă”
DECIS // Votul prin corespondență, pilotat la scrutinul din toamna anului 2024, pentru cetățenii R. Moldova aflați în SUA și Canada: Opoziția va contesta inițiativa la Curtea Constituțională
VIDEO // O femeie de la Cahul, reținută după ce a comandat asasinarea fostului soț: A cumpărat substanța cu care urma să fie otrăvit bărbatul și i-a promis 20 000 de euro unui killer, care s-a dovedit a fi un agent sub acoperire