Zelenski, către liderii din Comunitatea Politică Europeană: Ucraina trebuie să câștige războiul pentru ca tancurile Rusiei să nu ajungă la Varșovia sau la Praga


Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a solicitat joi liderilor europeni, reuniți în cadrul primei ediții a Comunității Politice Europene, să trimite arme pentru a împiedica „tancurile ruse să meargă la Varşovia sau Praga”, pentru ca „artileria rusă nu tragă asupra statelor baltice” și pentru ca „rachetele rusești să nu lovească Finlanda”, cerând din nou înăsprirea sancțiunilor la adresa Moscovei.
„Agresorul trebuie să fie pedepsit”, le-a transmis Volodimir Zelenski, într-o intervenţie video, celor 44 de lideri europeni prezenţi la Praga pentru prima reuniune a Comunităţii Politice Europene (CPE), relatează AFP, conform Agerpres.
„Ajutându-ne pe noi, fiecare dintre statele dumneavoastră se ajută pe sine. Uitați-vă la câmpul de luptă din Ucraina acum – este un război atât de intens încât majoritatea absolută a statelor pur și simplu nu ar fi în măsură să îl ducă. Și de aceea, acest război trebuie câștigat acum – în Ucraina. Pentru ca flota rusă să nu poată bloca alte porturi din Marea Neagră, Marea Mediterană sau orice altă mare. Pentru ca tancurile rusești să nu avanseze spre Varșovia sau din nou spre Praga. Pentru ca artileria rusă să nu tragă asupra statelor baltice. Pentru ca rachetele rusești să nu lovească teritoriul Finlandei sau al oricărei alte țări”, a spus liderul ucrainean, care a fost reprezentat la summitul din capitala Cehiei de premierul Denys Smyhal.
El a confirmat că actuala contraofensivă a forţelor ucrainene va continua.
Discursul lui a mai cuprins alte două puncte importante: condițiile în care se va face pace și garanțiile de securitate.
„Al treilea punct al formulei noastre de pace este restaurarea securității și a integrității teritoriale. O vom face. O facem împreună cu dumneavoastră. Cu ajutorul vostru. Al patrulea punct este garanțiile de securitate. Avem nevoie de garanții de securitate înainte de a adera la NATO. Și pe această cale. Și o vom face. Și o vom face împreună cu dumneavoastră. Propunerile noastre pentru garanții de securitate sunt prezentate partenerilor”, a continuat Zelenski.
Pe plan diplomatic, Uniunea Europeană a aprobat un nou al optulea pachet de sancţiuni contra Moscovei care vizează 30 de personalități și șapte entități.
Joi, la Praga, în prezența a 44 de lideri de stat din Europa a luat naștere de facto Comunitatea Politică Europeană. În incinta milenarului Castel din Praga, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, între care și președintele României, împreună cu 17 omologi din restul Europei, între care premierii Marii Britanii și Ucrainei, dar și președinții Turciei și Republicii Moldova, s-au reunit, fără Rusia agresoare, pentru a încuraja dialogul politic și cooperarea și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.
La reuniunea Comunităţii Politice Europene au participat, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederaţia Elveţiană şi Principatul Liechtenstein.
Desfăşurat într-un moment cheie pentru continentul european, în contextul războiului ilegal şi nejustificat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, Summitul Comunităţii Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacţia la escaladările recente ale Federaţiei Ruse, asigurarea securităţii, situaţia în domeniul energiei şi asigurarea securităţii aprovizionării, schimbările climatice şi evoluţiile în plan economic.
Următorul summit al Comunității Politice Europene va avea loc în primăvara anului viitor, la Chișinău, în Republica Moldova.



























