Zalujni: Ucraina ar trebui să regândească ambițiile teritoriale post-sovietice


Ucraina ar trebui să renunțe la ideile de a restabili frontierele din perioada prăbușirii regimului sovietic în 1991 sau chiar la cele stabilite în urma invaziei ruse pe scară largă din 2022, a declarat joi Valeri Zalujni, fostul comandant militar, conform presei. În prezent, Zalujni este ambasador al Ucrainei la Londra și a fost înlocuit din funcția de comandant suprem în februarie 2024, după conflicte cu președintele Volodimir Zelenski.
Zelenski, alături de alte personalități publice, solicită de mult timp retragerea trupelor ruse și revenirea la granițele post-sovietice din 1991, inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Recent, eforturile s-au concentrat pe negocieri pentru asigurarea unui armistițiu, iar declarațiile publice ale Kievului au fost mai moderate în privința cedării teritoriale.
„Sper că nu există persoane în această sală care încă mai aşteaptă un miracol sau un semn norocos care să aducă pacea în Ucraina, graniţele din 1991 sau 2022 şi că va urma o mare fericire”, a afirmat Zalujni la un forum din Kiev, conform site-ului de ştiri RBK Ucraina. El a adăugat că Rusia încă are resurse, forțe și capacități pentru a ataca teritoriul ucrainean și să încerce operațiuni ofensive.
Zalujni a mai spus că Rusia duce un război de uzură de un an și că, având în vedere forțele limitate ale Ucrainei și situația economică dificilă, țara trebuie să se bazeze pe tehnologie avansată. „Putem vorbi doar despre un război de supraviețuire cu tehnologie de ultimă generație, folosind un minim de mijloace economice pentru a obține un beneficiu maxim”, a declarat el.
Sondajele de opinie îl plasează pe Zalujni printre cele mai populare figuri publice în Ucraina. De asemenea, popularitatea lui Zelenski a crescut după confruntarea sa cu fostul președinte american Donald Trump la Casa Albă.
În timp ce Trump încearcă să exercite presiuni asupra ambelor părți pentru a pune capăt conflictului, Ucraina a acceptat să înceapă negocieri directe cu Rusia. Totuși, dorește mai întâi un armistițiu de cel puțin 30 de zile.
Președintele rus, Vladimir Putin, a spus că discuțiile pentru un memorandum, pe care plănuiește să îl redacteze împreună cu Ucraina, vor include principiile unei soluții și calendarul unui posibil armistițiu, precum și durata acestuia.
În lipsa unui acord al Rusiei pentru încetarea focului, Uniunea Europeană a impus săptămâna aceasta noi sancțiuni împotriva Moscovei.









































































